Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Urša Raukar-Gamulin:

Nije me dugo bilo na fejsu. Rad u Saboru toliko je intenzivan da naprosto ne stižem. Ali, danas, nakon prostačkog vrijedjanja Ante Prkačina želim zahvaliti svima koji su mi se javili u inbox, poslali mi poruke podrske, zvali me i iskazivali solidarnost. Od mojih prijatelja i kolegica i kolega do nepoznatih gradjana. Hvala vam svima od srca. No, taj čovjek je, rekla bih manji problem, nije mu ovo prvi takav ispad, već drugi put u tjedan dana meta njegovih iživljavanja su žene. Pokazao je svoje pravo lice, nasilničko i prostačko.
Veći problem je predsjedavajući, u oba slučaja, akademik Reiner, vitez Viteškog Reda Svetog groba Jeruzalemskog. Vitez. Vitez, koji je jednako kaznio opomenom i zlostavljača i žrtvu, vitez koji je kaznio opomenom kolegicu Kekin jer je stala u obranu druge žene koju je sa saborske govornice prostački izvrijedjao taj isti Prkačin. Dapače, održao je malo slovo o, pazite sad, Hyde Parku i pozvao na “ozbiljnost”. Jer vitezovi i akademici se bave “ozbiljnim stvarima” u koje nikako ne spada prostačko vrijedjanje žena. Nije mu na vitešku pamet palo da primjeni Poslovnik Sabora i oduzme riječ nasilniku. A mogao je. I trebao je. Zbog svih žena. Rekla bih – nisu ni vitezovi što su nekada bili, a bome ni akademici.
Hvala kolegici i kolumnistici Jeleni Veljači koja je postavila pravu dijagnozu – “Zašto se u Saboru jednako tretira frustrirani nasilnik i žena koju je odvratno uvrijedio?” I zaključuje – “Kako moćni muškarci iz Hrvatskog sabora misle ovakvim primjerima nedostatnih reakcija pomoći ženama u našoj borbi za ravnopravnost? Vjerojatno nikako, jer o tome ni ne razmišljaju, to nije njihova stvar, oni se bave, da citiramo viteza, “ozbiljnim” temama. U međuvremenu, Sabor čak ni za zastupnice nije sigurno mjesto. Kako da povjerujemo da je Hrvatska onda sigurno mjesto za obične žene?”
Hvala, Jelena. Nastavljamo borbu protiv zlostavljanja žena, borbu protiv “ozbiljnih” vitezova i akademika koji okreću glavu od nasilja, nastavljamo borbu za sigurnost i dostojanstvo svake žene.

(Facebook, 6.7.2022.)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave