Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

HRVATSKI, TALIJANSKI, BOSANSKO-HERCEGOVAČKI I SLOVENSKI ANTIFAŠISTIČKI BORCI I ANTIFAŠISTI MORAJU SE U GOVORIMA, MEDIJIMA I KNJIGAMA SUPROSTAVITI SVE “SNAŽNIJM” USTAŠAMA I FAŠISTIMA

POZIV TALIJANSKOG ANPI-A NA OBNOVU NJIHOVOG SPOMENIKA NA MIROGOJU, NEKA BUDE PORUKA ANTIFAŠISTIČKIM BORCIMA I ANTIFAŠISTIMA ČETIRIJU REPUBLIKA DA USTRAJU PRED NEPRIJATELJIMA NARODA…

Armando Černjul (Foto: Alexandra Černjul)

Na portalu SABA HR ovih je dana prenijet članak hrvatske novinske agencije HINA pod naslovom “Talijanski antifašisti pozivaju na obnovu njihovog spomenika na Mirogoju. Tako je, među ostalim, objavljeno da je delegacija talijanskih partizana (ANPI) pozvala hrvatske antifašiste na obnovu zapuštenog spomenika sa spomen-pločama podignutog 1945. na zagrebačkom Mirogoju u čast boraca talijanske brigade “Brigada Italia”. To izvješće podsjetilo me je na nekadašnju suradnju ANPI-a u Trstu i Savez udruženja antifašističkih boraca Istre (kasnije Istarske županije)  80-ih i 90-ih godina, kada je grad Trst bio snažno “neofašističko gnijezdo” i prava poplava desničarskih udruga i neofašističkih političkih stranaka i organizacija. Najpoznatija je bila politička stranka MSI-DN (na svu sreću je ugašena!) i organizacija Forza Nuova (Nova snaga).

Bio sam jedan od rijetkih novinara iz bivše Jugoslavije, kasnije iz Republike Hrvatske, a i nekolicina slovenskih novinara iz trščanskog dnevnog lista Primorski dnevnik i novina u Sloveniji, kojima su odgovorni u ANPI-u davali podatke o tim neofašitima te dokumente i knjige o Drugom svjetskom ratu i zločinima koji su fašisti počinili na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i na Kosovu. Nažalost, ta je suradnja zamrla, bar što se tiče hrvatskih novinara i to je ogromna šteta. 

Po mom mišljenje, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i talijanski ANPI, osim brizi o spomeniku na Mirogoju, trebali bi zajednički ići u medijsku akciju protiv neprijatelja u Hrvatskoj i Italiji! Naime, ultradesničari, među kojima ima nemali broj ustašoidnih građana, a slično je stanje u Italiji i susjednoj Bosni i Hercegovini, šire se kao komarci i “ujedaju”. Pogotovu je strašno stanje u hercegovačkim gradovima i mjestima gdje militantni stanovnici ruše spomenike i spomen-obilježja antifašističkih boraca, a podižu spomen-obilježja i daju naziv ulica časnika ustaške NDH-a! Zato hrvatskim i talijanskim antifašistima u suradnju treba uključiti njihove kolege iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini i Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, te kolege novinare iz tih republika. 

U toj borbi – to je pravi naziv – treba ustaško-fašističkim govornicima i onima koji nose odore sa proustaškim i fašističkim znakovljem, djelovati perom u medijima. U Hrvatskoj, BIH i Italiji sve više ima proustaških i profašističkih medija, naročito u elektroničkim publikacijama (portalima) gdje se sprdaju i iživljavaju novinari i tzv. novinari koji objavljuju najcrnije napise o borcima i antifašistima, a ponajviše protiv maršala Tita i partizana. Uostalom, Europa je sve desničarskija, pa bi Europska unija i Europski parlament trebali poduzeti odgovarajuće mjere protiv država – članica u kojima je fašizam, nacizam i ustaštvo u velikom porastu i nemaju namjeru se zaustaviti.                                                                                         

Treba samo pročitati tekstove na desničarskim i proustaškim portalima u Hrvatskoj i BIH i svima će biti jasno kuda idemo…!! Međutim, ni Talijani ne zaostaju u veličanju Benita Mussolinija Ducea, jednog od najvećih ratnih zločinaca u svijetu! Svake godine stari i mladi iz gotovo cijele Italije idu u pohode velikom fašistu i polažu vijence i cvijeće na njegov spomenik.                                                                                                                            

Tvrdim da neovisne i samostalne Republike Hrvatska, BIH i Italija nisu demokratske države (one same sebe tako nazivaju), a dokaz su da su ustaštvo i fašizam uzeli velikog maha…!! Tu obvezatno ubrajam Republiku Bosnu i Hercegovinu te u njoj Republiku Srpsku!

Čvrsto se nadam da će se predsjedništva ANPI-a, SABA RH, SABNOR-a BIH i ZZBV NOB Slovenije dogovoriti sa dijelom medija da sa člancima u medijima i knjigama stalno djeluju protiv širenja fašizma. Neka ovo bude poziv kolegama svih četiriju  zemalja, a i širom Europskog kontinenta, koji je sve desničarski, da ustaštvo, fašizam i nacizam Non pasaran(!), čiji je povijesni slogan skovala španjolska revolucionarka Dolores Gomez Ibarruri – La Pasionaria.  

Armando Černjul

Facebook
E-mail