Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Uređenje memorijalnog groblja pripadnika vojske NDH

Franjo Habulin, predsjednik SABA RH (Foto: Dejan Glišić)

U sjedištu Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH održana je 23. studenoga 2021. Konferencija za novinare na kojoj je predsjednik Saveza Franjo Habulin govorio o projektu uređenja groblja hrvatskih vojnika 1941-1945. i stavovima Saveza u pogledu njegove moguće realizacije.

U nastavku donosimo Priopćenje Saveza o realizaciji projekta uređenja groblja hrvatskih vojnika 1941-1945.

„U srijedu, 24. studenoga na dnevnom redu Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora, naći će se i najvjerojatnije izglasati Zaključak o podršci realizaciji projekta uređenju groblja hrvatskih vojnika 1941-1945. na zagrebačkom groblju Mirogoju, koji ima sve potrebne suglasnosti.

Tim se projektom omogućava izgradnja memorijalnog ustaškog groblja, te se ustaše i domobrani kvalificiraju kao “hrvatska vojska”.

Osim što se ustaše i domobrani nazivaju “hrvatskom vojskom” u obrazloženju prijedloga zaključka Odbora za ratne veterane stoji da je među pokojnima i “predsjednik Hrvatskog državnog sabora u doba NDH gospodin Marko Došen”. Dakle, smatra se da je predsjednika zakonodavnog tijela jedne fašističke kvislinške države potrebno komemorirati zbog njegove funkcije.

Razvidno je da se ustaše i domobrane komemorira u odnosu na njihovu funkciju (“hrvatski vojnici”), a među njima se izdvajaju oni koji su zauzimali visoke pozicije, čime se i tim funkcijama i institucijama NDH daje dignitet.

Prijedlogom Zaključka Odbora za ratne veterane prihvaća se prijedlog otvoreno ustaških udruga koje podsjećaju da je Franjo Tuđman bio stava da je NDH „uz ostalo bila i izraz težnji hrvatskoga naroda za vlastitom državom“. Dakle, razvidno je da se i ovdje radi o relativizaciji zločinačkog karaktera NDH i zločina pripadnika kolaboracionističkih vojski na strani okupatora u Drugom svjetskom ratu.

U Ustavu RH jasno je utvrđeno da se hrvatska državnost gradila u Narodnooslobodilačkom pokretu te da je Narodnooslobodilačka vojska – hrvatska vojska. Ustaše i domobrani nisu bili pripadnici hrvatske vojske već pripadnici kvislinških vojski. Narodnooslobodilački antifašistički pokret Hrvatske, temeljem Ustava RH, nositelj je državne suverenosti, što se ogleda u odlukama ZAVNOH-a, dok su ustavi NR i SR Hrvatske navedeni kao legitimna izvorišta uspostave državne suverenosti suvremene RH. Ustav RH se pritom ne poziva na fašističku kvislinšku marionetu ‘NDH’, već jasno iznosi da je ona bila u suprotnosti s državnom suverenosti Hrvatske.

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH izražava sljedeće stavove i prijedloge:

  • Prihvatljivo je da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih i datumom rođenja I smrti,
  • Ploče ili obilježja ne smiju imati elemente slavljenja poginulih, još manje slavljenja ustaškog pokreta ili relativiziranja njegove povijesne uloge,
  • Na obilježjima se ne smije koristiti termin “hrvatska vojska” ili “hrvatski vojnici” već treba biti jasno da je riječ o pripadnicima ustaških I domobranskih formacija. Nikako se ne smije prihvatiti to da su ustaše bili “hrvatska vojska”,
  • Pristup realizaciji projekta treba uvjetovati obnovom oštećenih ili uništenih partizanskih grobova I spomenika na Mirogoju. Uostalom, tome se treba pristupiti odmah I neovisno o navedenom aktualnom projektu,
  • Uvidom u projekt jasno je da se radi o uređenju groblja pripadnika vojske NDH. Stoga od Grada Zagreba valja  tražiti da povuče suglasnost, koju je dao pok. Milan Bandić,  te pristupiti izradi vlastitog projekta (Gradska groblja za to imaju stručnjake) koji će udovoljavati ustavnim kriterijima.
  • Savez  drži da je podrška Projektu memorijalnog groblja hrvatskih vojnika 1941-1945. još jedan pokušaj povijesnog revizionizma, na štetu Hrvatske i povijesne istine.
  • Savez podsjeća da već deset godina nastoji pokrenuti obnovu Partizanskog groblja na Mirogoju i obnovu spomenika sa spomen-pločama u čast boraca talijanske brigade ”Brigata Italia”, koji je uništen u Domovinskom ratu. Grobne ploče na Partizanskom groblju su popucale, neke nedostaju, a na nekima su ugravirana slova izblijedjela ili su obojena crnom bojom. Cijelo Partizansko groblje valjalo bi restaurirati jer je to trajan spomenik herojskoj antifašističkoj borbi, naših i talijanskih boraca za oslobođenje Grada Zagreba od okupatora i domaćih izdajnika u Drugom svjetskom ratu.“ 
Facebook
E-mail