Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Splitski antifašisti zgranuti: Pod krinkom ‘groblje hrvatskih vojnika’ HDZ želi memorijalno ustaško groblje na Mirogoju!

Stoga je ova odluka HDZ-a u suprotnosti s hrvatskom poviješću i s temeljnim pravnim aktom naše države! – poručili su splitski antifašisti

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Splita s gnušanjem iskazuje nepremostivo nezadovoljstvo s prijedlogom da pod krinkom ‘groblje hrvatskih vojnika’ i sintagmom ‘hrvatska vojska’, HDZ napravi memorijalno ustaško groblje na Mirogoju, piše u priopćenju kojega su poslali medijima.

– Zaista je žalosno da se u 2022. godini pod pojmom ‘hrvatska vojska’ želi podvaliti ustaške krvnike. Jedino žalosnije od toga je da se time krši Ustav na način da se modernu Hrvatsku državu stavlja na gubitničku stranu u povijesti gdje ona ne pripada! – naglašava Zdravko Roje, predsjednik splitske Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Citira i Ustav u stoji da se povijesno pravo hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost očitovalo ‘…u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.),…’

– Stoga je ova odluka HDZ-a u suprotnosti sa hrvatskom poviješću i s temeljnim pravnim aktom naše države! – poručili su splitski antifašisti koje zabrinjava i stavka u proračunu za 2022. godinu kojim je predviđeno tri milijuna kuna za tu namjenu.

(Večernji list / Slavica Vuković)

Facebook
E-mail