Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Uoči Dana antifašističke borbe Marija Ajša Peuc predstavila knjigu “Oteto zaboravu”

‘Željela bih da se današnji mladi podrobnije informiraju o tom iznimno burnom i teškom periodu’

Svečano unaprijed obilježavajući Dan antifašističke borbe jučer je u prostorijama Centra za posjetitelje Turističke zajednice Velike Gorice u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Velike Gorice i općine Orle predstavljena knjiga Marije Ajše Peuc “Oteto zaboravu”. Knjiga je tiskana uz potporu Hrvatskog sabora i SABA RH.

– U knjizi se radi o sjećanju na dane narodnooslobodilačke borbe u periodu od 1941. do 1945. godine, a koji su i u našem kraju bili veoma burni, krvavi i teški, te ih se ne treba zaboraviti. Kada bi ljudi znali više o tome što se točno događalo, ispravnije bi prosuđivali tu tematiku. Čak smo i za vrijeme Jugoslavije bili premalo informirani o hrvatskom antifašizmu – ističe autorica Marija Ajša Peuc, bivša predsjednica UABA Velika Gorica.

– Premalo se zna o brigadi koju su tada zvali ‘Miljenica naroda’, a danas se o njoj uopće i ne govori! I sama sam imala premalo znanja o toj temi, željela bih da se današnji mladi podrobnije informiraju o tom periodu – poručila je autorica.

Okupljenima se obratio i aktualni predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Velike Gorice i općine Orle.

– Riječ je o krasnoj knjizi izdanoj uoči Dana antifašističke borbe o kojoj smo imali prilike čuti od same autorice, a predstavili smo i aktivnosti naše Udruge. U Udruzi imamo razne aktivnosti iako smo u godinama ali družimo se i aktivni smo prilagođeno našim godina. Ovim pute želim unaprijed svim građanima čestitati Dan antifašističke borbe Hrvatske – kazao je Berislav Župetić, aktualni predsjednik UABA Velika Gorica.

Kronike Velike Gorice

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave