Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Uneređen spomenik veljunskim žrtvama

Nepoznati počinioci grafitima su uneredili spomenik žrtvama ustaša u Hrvatskom Blagaju, podignut u čast pobijenima u ustaškom pokolju 6. maja 1941. godine.

Izgovor za masakr bio je pokolj porodice Mravunac – mlinara Jose Mravunca, njegove žene, dvoje djece i njegove majke, dok se 12-godišnja kći spasila skokom u Koranu. Ubojstvo Jose Mravunca, projugoslavenski orijentiranog člana lijevog krila HSS-a, desilo se u drugoj polovini aprila 1941.

Ustaše su provele istragu kojom su lažno nastojale dokazati da su ubojice Srbi, a ne oni sami, kao što su pak potvrđivali iskazi zarobljenih ustaša. Iz Zagreba su u Hrvatski Blagaj stigla dva kamiona ustaša koji su 6. maja počeli s ubijanjem srpskih muškaraca na području kotara Veljun. Ukupno je pohapšeno 625 osoba, od kojih je dio, pretežno staraca, pušten kućama, a oko 400 ih je tokom tri dana pobijeno u Hrvatskom Blagaju. Sve to se dogodilo u vrijeme kad nije bilo ni ustanka koji su, kako se pokazalo dva i pol mjeseca kasnije, taj i drugi ustaški pokolji izazvali.

U najnovijem vandalskom činu netko je na spomenik upravo napisao ustašku tezu da je tu “ubijeno pet koljača obitelji Mravunac”. Vandalski čin nije dugo bio neotkriven. Tatjana Vujčić Vlačić i udruženje “Kordunašica” kojem je na čelu, ima stalnu misiju očuvanja, zaštite i promocije kordunaške kulturne baštine i antifašističkih tekovina, pa je tako troje članova Udruženja bilo u Blagaju.

– Došavši da očistimo i obojimo spomenik našli smo tragove nasilja. Spomenik će danas od nas troje biti očišćen, najavila je Vujčić Vlačić i održala riječ. Tragovi nasilja, laži i mržnje su nestali zahvaljujući članovima i članicama udruženja, kojima su u pomoć prispjeli Tatjanin prijatelj Srebrenko i brat Ognjen. Crvenom bojom u spreju bili su nagrđeni i lanci na ogradi spomenika.

– Počivajte sada u miru, zauvijek ste u našem sjećanju i učenju da se zlo ne ponovi nikad više, podijelila je Tatjana svoje utiske na društvenim mrežama uz obećanje da će Kordun sačuvati svoja pamćenja na sve nevine žrtve fašizma.

Naravno, obaviještena je policija koja je u dva prijašnja navrata bila uspješna u kažnjavaju vandala nad spomenicima u kraju – već čuvene Biserke Legradić koja se pomokrila na obližnju spomen-kosturnicu još početkom dvijehiljaditih godina i bandu koja je krala metalne pločice s imenima žrtava.

(Novosti / N.J.)

Facebook
E-mail