Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

‘UMRO JE DRUG TITO’ / Eksplozivna video-priča o Titovoj smrti: Kako se ispunilo predviđanje CIA-e napisano sedam godina prije njegova kraja

(Foto: Net.hr) Hrvoje Klasić

U novom video serijalu Net.hr-a ”XX. stoljeće by Hrvoje Klasić” obradit ćemo najvažnije povijesne događaje 20. stoljeća u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Krećemo s događajima s Titovom smrti

U serijalu XX. stoljeće by Hrvoje Klasić povjesničar i Net.hr-ov kolumnist Hrvoje Klasić svakog će utorka u video formatu obrađivati najveće povijesne događaje 20. stoljeća koji su obilježili hrvatsku, europsku i svjetsku povijest.

Našim čitateljima i gledateljima tako ćemo ponuditi u Hrvatskoj jedinstven znanstveno-popularni format u kojem će u nekoliko minuta moći pogledati kvalitetno obrađene epizode iz krvave europske povijesti 20. stoljeća.

Bavit ćemo se tako ustašama i partizanima, Gavrilom Principom, Jasenovcem, bitkama na Neretvi i Sutjesci, hrvatskim proljećem, balvan revolucijom… Nećemo zanemariti niti europsku i svjetsku povijest, pa tako na Net.hr-u utorkom u ovom formatu očekujte obrađene i velike svjetske bitke Drugog svjetskog rata, pad Berlinskog zida, pad atomske bombe, Maovu Kinu i Castrovu Kubu, španjolsku gripu, Hitlera Mussolinija.

Prvi nastavak: Titova smrt

U prvom nastavku serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić donosimo priču o Titovoj smrti. Josip Broz Tito, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsjednik Saveza komunista Jugoslavije, preminuo je u nedjelju, 4. svibnja 1980. u 88. godini života. S obzirom na to da nije postojala službena oporuka krenula su nagađanja gdje će Tito biti pokopan.

Kao moguće lokacije spominjani su njegovo rodno mjesto Kumrovec i spomen-područje u blizini rijeke Sutjeske gdje se pod njegovim zapovjedništvom vodila jedna od najvećih bitaka Drugog svjetskog rata. Međutim, izbor je pao na Beograd koji je i sam Tito često spominjao kao mjesto gdje bi htio biti pokopan. Umjesto groblja, za lokaciju posljednjeg počivališta izabrana je njegova rezidencija poznata pod imenom Kuća cvijeća.

Zašto su Titov pogreb nazivali i samitom čovječanstva, tko je sve došao, zašto je Bush stariji napao svog protukandidata na izborima zbog Tita, tko je u zemlji proglasio petodnevnu žalost i što je sedam godina prije Titove smrti u izvještaju “Jugoslavija poslije Tita”, predvidjela CIA, pogledajte u videu.

Poveznica za video: https://net.hr/danas/svijet/titova-smrt-kako-se-ispunilo-predvidanje-cia-e-napisano-7-godina-prije-njegovog-kraja-aa8fca40-a45a-11ec-99c1-a653d02fe7c2

(Net.hr/Hrvoje Klasić)

Facebook
E-mail