Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Proputinovska ruka režima

Oni koji su izašli na ulice kako bi pružili podršku Rusiji su “produžena ruka režima”. Takvi skupovi su za ovaj režim poželjni i očekivani. Zašto se ne bi podržao Putin kad ti isti pokazuju potpuno saučesništvo sa zločinima devedesetih, kaže Staša Zajović iz Žena u crnom

Malo je država na evropskom kontinentu, ako ih uopšte ima, u kojima mogu da se vide protesti podrške agresiji Rusije na Ukrajinu. Srbija, međutim može da se podiči time, što bi bilo manje čudno da zvanična Srbija nije osudila agresiju, kao i još 140 zemalja u UN-u. Kad se pogleda ulica reklo bi se da te osude nije ni bilo – nekoliko protesta podrške protiv rata, uglavnom u organizaciji Žena u crnom, sa tek nekoliko desetaka ljudi, kao i onaj koji je održan za vikend, iza kog stoji i ambasada Ukrajine, sa oko 500 ljudi – i jedan protest podrške Rusiji sa oko 4.000 ljudi. Za Stašu Zajović iz Žena u crnom, takav skup nije nikakvo iznenađenje jer, kaže, reč je o skladnom i kontinuiranom ponašanju.

– To nije nikakvo iskakanje iz onoga što se inače radi. Takvi skupovi su za ovaj režim poželjni i očekivani jer zašto bi bilo drugačije? Zašto se ne bi podržao Putin kad ti isti pokazuju potpuno saučesništvo sa zločinima devedesetih, sa Ratkom Mladićem i ostalima. Zašto bi to odskakalo od koncepta koji i inače slavi rat i ratne zločine – pita se ona.

Ističe da su oni koji su izašli na ulice kako bi pružili podršku Rusiji “produžena ruka režima”.

– Oni nesmetano i nekažnjeno deluju, iako pokušavaju da ih prikazuju kao one koji samo izražavaju svoje mišljenje. Oni propagiraju fašizam i mržnju. Brine me i reakcija mojih prijatelja u inostranstvu. Oni su šokirani tom vrstom moralnog sloma – napominje Zajović.

Ono što je dodatno brine je i “potpuno odsustvo adekvatne reakcije demokratske opozicije” koja vodi svoju predizbornu kampanju i koja se dosad nije izjasnila po pitanju sukoba u Ukrajini. Ono što posebno ističe kao pogrešno jeste kad se podrška Putinu sa ulica Beograda poistovećuje sa podrškom Rusiji.

– To je proputinovsko poistovećivanje naroda. Pogrešno je to prikazivati kao podršku Rusima, kao što je pogrešno da se genocid u Srebrenici pripisuje srpskom narodu. Ruski narod nije Putin. Značajni delovi ruskog društva pružaju otpor Putinu, a Zapad mora da se odnosi s poštovanjem prema tim ljudima, kritičkoj javnosti koji permanentno dižu glas zajedno sa ukrajinskim narodom – nastavlja Zajović.

Zabrinuta je i zbog ponašanja međunarodne zajednice, odnosno Evropske unije koja je prećutala ovaj protest, a sve zato što “i dalje stoje iza Vučića”.

– Oni još uvek računaju na njega, pa ne mora da se pridržava nijedne obaveze koja je propisana za zemlje koje žele da se pridruže EU-u. Nedogovornost je faktor međunarodne zajednice koja zabrinjava i izaziva strah i sve to ide u prilog kampanji Aleksandra Vučića – ta militarizacija, pozivi za ratne rasporede koji se dele po Srbiji. Ne znam čemu drugom to služi – pita se naša sagovornica.

Napominje da je više nego jasno da postoji opasnost od izbijanja Trećeg svetskog rata, da se povećavaju vojni budžeti, da se čitava planeta dodatno militarizira. U takvoj situaciji najmanje nam treba stvaranje ratne psihoze, zaključuje Zajović, dodajući da na to gleda i kao na dodvoravanje biračkom telu. Od prvog dana Žene u crnom su izrazile solidarnost sa Ukrajinom, posebno sa ženama i decom. Protesti koje organizuju nisu mnogobrojni, ali poruke su proširili i na dezertere, bilo ruske, bilo beloruske. Zajović navodi da treba podržati i prigovarače savesti iz Ukrajine, ako ih ima i ako ih bude.

– Zašto se misli da muškarci moraju da budu topovsko meso za ratove, a žene da vidaju rane ratnicima – pita se Staša Zajović.

(Novosti/Dejan Kožul)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave