Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Velike Gorice i općine Orle svečano obilježila Dan antifašističke borbe uz promociju knjige “Oteto zaboravu” Marije Ajše Peuc

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Velike Gorice i općine Orle svečano je obilježila Dan antifašističke borbe 20.6.2022. u Centru za posjetitelje Turističke zajednice Velike Gorice. To prilikom predstavljena je knjiga članice udruge Marije Ajše Peuc „Oteto zaboravu“.

Profesorica Đurđa Parać je predstavljajući knjigu o knjizi rekla: “To je knjiga za koju vrijedi mudrost koja kaže:  „… nastavit ću graditi i kada drugi budu rušili, nastavit ću vikati i kada drugi šute i vjerovat ću i kada svi izgube nadu“. Marija Ajša Peuc u knjizi „Oteto zaboravu“, govori o mučeničkim, ali slavnim danima antifašističkog pokreta turopoljskog kraja plod je iscrpnog istraživanja, podastire pedagoški točno tijek zbivanja na ovim našim prostorima od 1941.- 1945. godine skreće pažnju na zanemarivanje danas spomeničke baštine toga vremena i memorije na taj period, zalažući se za zaštitu i poštivanje ljudskih prava kao i za antifašizam kao civilizacijski doseg“. Prof. Parać je čestitala autorici na knjizi riječima: “Hvala ti Ajša što nesmiljeno gradiš dok drugi ruše“.

U izjavi za medije Marija Ajša Peuc je govorila o motivima pisanja knjige te rekla: „U knjizi se radi o sjećanju na dane narodnooslobodilačke borbe u našem kraju koji su bili veoma burni, krvavi i teški te ih se ne treba zaboraviti. Kada bi ljudi znali više o tome što se točno događalo, ispravnije bi prosuđivali tu tematiku. Premalo se zna o hrvatskom antifašizmu i premalo se zna o Brigadi Franje Ogulinca Selje koju je narod Posavine i Turopolja zvao  „Miljenica naroda“, a danas se o njoj uopće ne govori. I sama sam imala premalo znanja o toj temi, željela bih da se mladi podrobnije informiraju o tom periodu“.

O knjizi je govorio i predsjednik udruge Berislav Župetić koji je pozdravio sve prisutne članove te goste,  predsjednika SDP Velike Gorice Luku Tarlea, dopredsjednicu Ivanu Mlinar, voditelja arhiva SABA RH Marina Kormana i Sinišu Beloševića koji je recitalom uljepšao predstavljanje knjige i svečanost udruge i svima je čestitao Dan antifašističke borbe.

Marin Korman je o knjizi rekao sljedeće: „U Republici Hrvatskoj je oko 150 udruga antifašista, a samo vaša udruga Grada Velike Gorice i općine Orle ima knjigu posvećenu radu udruge u dokumentarno – esejističkoj formi i nastoji oteti zaboravu sjećanje na veliki broj sinova i kćeri Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica palih u borbi protiv fašizma, kao i svih onih članova udruge koji su svojim radom doprinijeli radu udruge do današnjih dana.“

Program predstavljanja knjige „Oteto zaboravu“ i svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe imao je i posebnu umjetničku dimenziju zahvaljujući Siniši Beleševiću koji je prvo recitirao pjesme Jure Kaštelana, a zatim uz gitaru otpjevao predivnu međimursku partizansku pjesmu “Šume, šume, velika vam hvala“ te na kraju izveo i neslužbenu turopoljsku himnu „Turopolska divja roža“.

Članovi udruge i njihovi gosti nastavili su neformalno druženje, a dana 22.6.2022. položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježja na području djelovanja udruge i „u ime istine oteti zaboravu jedno vrijeme.“

Đ. Parać

Facebook
E-mail