Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

UABA Rijeka organizirala posjet učenika dviju škola Memorijalnom centru Lipa pamti

Ove je godine posjet organiziran za dvije škole – srednju Prirodoslovno-grafičku školu i Osnovnu školu Škurinje iz Rijeke

(Foto: UABA Rijeka)

Već više godina Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeka organizira posjet riječkih škola Memorijalnom centru Lipa pamti, s ciljem upoznavanja mlađih generacija sa stradanjima mještana Lipe, ali i antifašističkim opredjeljenjem i poviješću tog kraja.

Ove je godine posjet organiziran za dvije škole – srednju Prirodoslovno-grafičku školu i Osnovnu školu Škurinje iz Rijeke.

Sve troškove u potpunosti je snosila Udruga, ali s obzirom na ograničena sredstva Udruge, posjet je upriličen samo za dvije škole, kažu u riječkoj UABA-a.

– Memorijalni centar Lipa pamti muzej je sjećanja na stradanje 269 civila – većinom staraca, žena i djece – u travnju 1944. godine, tijekom Drugog svjetskog rata, u Lipi. Masakr nad stanovništvom je počinila njemačka vojska, zajedno s talijanskim kolaboracionističkim snagama.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeke u svojim će aktivnostima i nadalje mlade upoznavati s ovom poviješću, a nastojat će i potaknuti osnivače osnovnih i srednjih škola da osiguraju sredstva kako bi učenici svih srednjih i osnovnih škola bili u prilici posjetiti Memorijalni centar Lipa.

Očuvanje antifašističkih vrijednosti i stvaranje razumijevanja kod mladih da da je antifašizam utkan u suvremenu Europu, time i u razvoj naše zemlje, zadaća je sviju, a posebice odgojno-obrazovnog sustava, kaže predsjednik UABA-a Rijeka Vojko Obersnel.

(novilist.hr/Sanja Gašpert)

Facebook
E-mail