Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U znak sjećanja na žrtve: Dječja opera ‘Brundibár’ igra 1. i 2. listopada u Jasenovcu

U znak sjećanja na jasenovačke žrtve, Festival suvremenog židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pripremili su 1. i 2. listopada u Jasenovcu novu hrvatsku izvedbu opere za djecu “Brundibár”.

Kako se ističe u najavi, opera za djecu “Brundibár” češkog skladatelja Hansa Kráse (1899.-1944.) s libretom Adolfa Hoffmeistera, u originalu su izvodila djeca Terezina, koncentracijskog logora u okupiranoj Čehoslovačkoj.

Krása i Hoffmeister napisali su operu 1938. za natječaj čehoslovačkog Ministarstva školstva i narodnog obrazovanja koji je kasnije otkazan zbog razvoja političkih događaja. Probe su započele 1941. godine u židovskom sirotištu u Pragu, koje je služilo za privremeno obrazovanje djece koja su zbog rata odvojena od roditelja.

U zimu 1942. opera je prvi put odigrana u sirotištu, kada su skladatelj Krása i scenograf František Zelenka već bili u Terezinu. Do srpnja 1943. gotovo sva djeca izvornog zbora i osoblja sirotišta odvedena su u Terezin gdje su ponovno ujedinjeni s Krásom, prilagodivši se ograničenim uvjetima koje su imali u logoru nastavili s probama, pa je dana 23. rujna 1943. “Brundibár” premijerno predstavljen u Terezinu gdje je uprizoren čak 55 puta u godinu dana.

Zanimljivo je da je posebna izvedba “Brundibára” održana 1944. godine za predstavnike Crvenog križa koji su došli pregledati životne uvjete u logoru. Ono što Crveni križ nije znao u to vrijeme bilo je to da je većina onoga što su vidjeli tijekom posjeta bila farsa te da je jedan od razloga zašto se logor Terezin činio ugodnim bio činjenica da su mnogi zatvorenici bili deportirani u Auschwitz kako bi se smanjio broj ljudi tijekom njihova posjeta.

Kasnije te godine izvedba “Brundibára” snimljena je za nacistički propagandni film “Theresienstadt. Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet” (Terezin: Dokumentarni film iz židovskog naselja). Svi sudionici produkcije filma ukrcani su u kamione i poslani u Auschwitz čim je snimanje završeno. Većina je život završila u plinskim komorama odmah po dolasku, uključujući djecu, skladatelja Krása i glazbenike.

Tako je opera “Brundibár”, koju je Krása ponovno rekonstruirao u Terezínu, srž jedne izvanredne ostavštine.

Praizvedba u režiji Dolenčića

Hrvatska praizvedba opere, u režiji Krešimira Dolenčića, održana je 27. siječnja 2018. godine na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu, budućeg prostora Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb – Festival tolerancije i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pripremili su novu hrvatsku izvedbu te opere na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac želeći komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine logora Jasenovac.

Dolenčiću se na projektu priključio i redatelj Hrvoje Korbar, a iza novog uprizorenja “Brundibára” stoje još i producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, dječji zbor Zvjezdice s voditeljicom Dijanom Roguljin Deltin, te u ulozi redatelja Zoran Pribičević i Božidar Peričić kao Brundibár.

Kako će Anuška i Jožica skupiti novac za mlijeko bolesnoj majci, te uz pomoć prijatelja nadmudriti nasilnog orguljaša i zajedničkim snagama srušiti tiranina, imat ćemo priliku vidjeti u Jasenovcu, gdje nas 1. i 2. listopada očekuju ukupno četiri uprizorenja “Brundibára”, poručuje se u najavi.

Program se izvodi pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, projekt je sufinanciran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške), te uz potporu Grada Zagreba i podršku JUSP Jasenovac, Centra za kulturu i informacije Maksimir i Jadran film d.d.

Izvedbe dječje opere Brundibár izvode se s dopuštenjem Boosey & Hawkes Music Publishers Limited.

(Nacional)

Facebook
E-mail