Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

KOMUNISTKINJA VLADA GRAZOM / ‘Tito je bio najbliže idealu. U Jugoslaviji nije bilo važno jesi li Srbin, Hrvat, Bosanac…’

Nova gradonačelnica Graza smatra da kao političarka zarađuje previše, pa od svoje plaće koja iznosi 6100 eura sebi ostavlja 1950, ostalo svaki mjesec daje potrebitima, a u 16 godina, samo iz njenog džepa stiglo im je 900,000 eura

U Grazu su nedavno održani izbori, a pobjednici izbora su komunistička stranka koju predvodi Elke Kahr. Poput komunista iz starih filmova, u uredu puši, na stolu drži sliku Tita i Jovanke i ozbiljno vjeruje u Marksove ideale. Nije samo idealist – pomogla je 80 tisuća ljudi, donosi RTL Direkt.

“Svi kažu da komunisti u Grazu nisu baš kao sovjetski komunisti i vidjet ćemo kako će biti u stvari, dobro, veselo je, ali dosta sad ovih igara s riječima”, rekao je Arno Wonisch.

“Znam da ona doista pomaže svakom čovjeku koji joj priđe, ali s druge strane Siegfried Nagl nije zaslužio da baš toliko izgubi na izborima“, smatra jedna stanovnica Graza.

Velik dio plaće daje potrebitima

Elke Kahu u zadnjih 16 godina zbrinula ili barem pomogla 80 000 ljudi. Ona smatra da kao političarka zarađuje previše, pa od svoje plaće koja iznosi 6100 eura sebi ostavlja 1950, ostalo svaki mjesec daje potrebitima, a u 16 godina, samo iz njenog džepa stiglo im je 900,000 eura.

Elke je uvijek spremna svakog građanina primiti na razgovor.

“Ja sam uvijek tako radila, moj je broj od 2005 isti, imam staru Nokiju s tipkovnicom, ne smart phone, ali već 16 godina to radim, na svaki poziv odgovaram, ako ne mogu sada, onda ih nazovem, odgovaram na svaki sms. Naravno ne mogu svakome pomoći, ali barem ih poslušam, možda im malo podignem moral, da znaju da je nekome stalo. Mislim da je to jako važno“, rekla je Elke u ekskluzivnom razgovoru za RTL Direkt.

‘Okvir koji je sve povezivao’

Ovoj političarki bliske su Marksove ideje.

“Postoji jedna pjesma od Johna Lenona – ‘Working class hero’, to je meni bila glavna motivacija, da ljudi, neovisno otkud su, jesu li muškarac ili žena imaju jednake mogućnosti, trebamo izbjegavati nepravednost, jer postoje ljudi koji već od rođenja imaju ograničene šanse u životu, njihove šanse nisu jednake”, pojasnila je svoja stajališta.
Za Jugoslaviju smatra da se raspala na najtužniji mogući način.

“Jasno da nije bilo sve savršeno, ali Tito je bio okvir koji je sve to povezao, meni se čini da za vrijeme Jugoslavije nije bilo toliko bitno jesi Bosanac, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Srbin, postojao je okvir koji je povezao različite kulture, različite religije i to je napravio upravo Tito. Za mene je od svih bivših socijalističkih država u ovom dijelu Europe, za mene je Jugoslavija bila najbliže tom mom idealu”, kaže buduća gradonačelnica Graza.

(Net.hr / Danas.hr)

Facebook
E-mail