Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U središtu Beograda održana komemoracija za žrtve Vukovara: ‘Srbija nema snage suočiti se s prošlošću’

Komemoraciju su organizirale Žene u crnom

FOTO: B.P./ATAIMAGES

Udruga Žene u crnom (ŽUC) organizirala je u četvrtak u središtu Beograda komemoraciju vukovarskim žrtvama, stojeći u šutnji s transparentom “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”.

U pješačkoj zoni Knez Mihailove ulice Ženama u crnom pridružili su se i predstavnici Građanskog demokratskog foruma (GDF), a skup je osiguravala policija, što se je rijetkost kad je riječ o prosvjedima, odavanju počasti žrtvama ili mirovnim akcijama ŽUC-a.

Logori za Hrvate

Uz sjećanje na stradale u Vukovaru, pripadnice ŽUC-a ukazale su i na postojanje logora za Hrvate, koji su s početka sukoba dovođeni na teritorij Srbije, u Sremsku Mitrovicu, Stajićevo kod Zrenjanina i Begejce na području općine Žitište, te je zatražila da se na tim mjestima postave spomen-ploče.

“Srbija i njezine institucije trebaju uvažiti zahtjev Žena u crnom i udruge Art klinika, koje ponavljamo već 15 godina, uz potporu više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen-ploča na mjestima logora u Stajićevu, Begejcima i drugdje”, poručile su članice ŽUC-a tražeći i potporu za druge vidove simboličkih naknada žrtvama i njihovim obiteljima.

Odgovornost vrha JNA

Po ocjeni ŽUC-a, država Srbija i državne institucije trebaju utvrditi odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenuti sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

Jedna od čelnica ŽUC-a Staša Zajović rekla je novinarima da je stopirano institucionalno suočavanje s prošlošću i da treba deblokirati rad Tužiteljstva za ratne zločine, te utjecati na obrazovni sustav kako bi se jasnije osvijetila novija povijest, uključujući i “žrtve Srebrenice i srebrenički genocid”.

Zajović je ocijenila da su u Srbiji “krivci oni koji ukazuju na zločine, a slave se oni koji su činili zločine”.

‘Vukovar neizbrisiv dokaz zločinačke politike’

Građanski demokratski forum ocijenio je u povodu obljetnice pada Vukovara, da 18. studenog 1991. godine “nije pao samo Vukovar, već je pala Jugoslavija”.

Vođa GDF-a Zoran Vuletić izjavio je za Hinu da je “Vukovar neizbrisiv dokaz zločinačke politike koja je manipulacijom o obrani Jugoslavije i raspirivanjem revanšizma i nacionalizma, ujedinila Jugoslavensku narodnu armiju i krvožedne paravojne formacije”.

“I ono što se u toj sramnoj kronologiji zla ne smije zaboraviti, rušitelji su iz Srbije krenuli na Vukovar, kao egzekutori politike Slobodana Miloševića i njegovih istomišljenika. Osvetničko divljanje rušitelja trajalo je mjesecima, dok grad više nije prestao ličiti na sebe, a hiljade ljudi je ubijeno, ranjeno ili primorano da ode ne znajući gdje”, ocjenjuje GDF. Srbija ni danas nema volje, snage, ni želje da se s tim sjećanjem suoči, istaknuo je Vuletić.

‘Ruševine upozoravaju na pogubne posljedice fašizma’

Današnji skup u središtu Beograda je, uz povremene upadice i verbalne provokacije pojedinih prolaznika, protekao bez incidenata. Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u povodu vukovarske obljetnice da su ruševine u tom gradu posljedice nacionalizma i fašizma.

“Ruševine ovoga grada u susjedstvu Vojvodine upozoravaju na pogubne posljedice nacionalizma i fašizma. Grad na Dunavu, nekad složna višenacionalna sredina, postao je žrtvom nacionalističke i velikodržavne politike Slobodana Miloševića. Sa druge strane, stajao je šovinizam Franje Tuđmana”, ocijenio je Čanak u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim riječima, građani Vukovara “postali su žrtvom ratnog bezumlja dobrovoljnih davalaca tuđe krvi”.

Povjerenica VE: zbog nestalih otvorite arhive

Beogradski mediji prenose danas poziv povjerenice Vijeća Europe Dunje Mijatović političkim vođama Balkana na otvaranje policijskih i vojnih arhiva.

“Poslije 30 godina sjećamo se žrtava opsade Vukovara, od kojih mnoge još čekaju na istinu i pravdu. Ponovo pozivam političke lidere u regiji da otvore policijske i vojne arhive u koji bi mogli čuvati i informacije o nestalima i radi bolje suradnje na tom planu”, napisala je Mijatović na Twitteru u povodom 30. obljetnice stradanja Vukovara.

(Telegram / Hina)

Facebook
E-mail