Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U mjetnička sloboda

Šef koprivničke ribočuvarske službe Stjepan Blažic kažnjen je zbog isticanja ustaških simbola na kontejneru u sklopu svog imanja na jezeru Jegeniš sa 375,21 kunu, na sudu se branio tvrdnjom da su sporni simboli izraz njegove umjetničke slobode.

Da je pravda u vezi javnog manifestiranja filoustaštva ipak dostižna, pokazuje sudski epilog iz Podravine. Kako prenose koprivničke dnevne novine, šef lokalne ribočuvarske službe Stjepan Blažic kažnjen je zbog isticanja ustaških simbola na kontejneru u sklopu svog imanja na jezeru Jegeniš. Blažica, kojemu je Prekršajni sud u Koprivnici odredio novčanu kaznu od 375,21 kunu, policiji je prijavio njegov komšija Željko Laptoš, koji je sa svoga imanja primijetio ustaško znakovlje.

Iako se Blažic na sudu branio tvrdnjom da su sporni simboli izraz njegove umjetničke slobode i da ih ima pravo isticati na svom privatnom zemljištu, to mu nije pomoglo u obrani. Sud je u analizi činjeničnog stanja donio zaključak da se radi o narušavanju javnog reda i mira jer je Blažic na javno dostupnom mjestu istaknuo znak, odnosno slovo “U” s “dodatkom gornjih rubova iscrtanih vodoravno s lijeve i desne strane”, što asocira na pripadnost ustaškom pokretu.

Unatoč odluci suda, Blažic je i dalje uvjeren da je nepravedno kažnjen. Po njegovom mišljenju, iza odluke sutkinje Dubravke Končar-Brodarić stoje politički, a ne pravni motivi.

– Na bajti se nalazi ispisano desetak drugih slova, a baš sam kažnjen zbog slova “U”. Drugo, kako to može biti ustaški grb, kad je takav grb stariji od ustaša? Također, u Jugoslaviji je SR Hrvatska imala prvo bijelo polje na grbu. To je politička odluka Suda. To je objekt koji se nalazi tridesetak metara od puta i kako može ikome smetati? – smatra Blažic.

(Novosti/ Zoran Vitanović)

Facebook
E-mail