Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

U Baranji obilježen Dan pobjede

(Foto: Jovan Nedić) Učesnici obilježavanja na spomeniku u Batini

U utorak, 9. maja 2023. godine, u Baranji je svečano obilježen Međunarodni dan pobjede nad fašizmom i 78. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata. Obilježavanje su organizirale Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir, pod vodstvom predsjednika Nikole Opačića, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) i Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

UABA Beli Manastir prvo je samostalno položila vijence na spomenike palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma u prigradskim naseljima Šećerani i Branjinom Vrhu, a potom su delegacije UABA i Veleposlanstva RF, pod vodstvom Nikole Opačića i ambasadora Andreja Nesterenka, položili vijence i cvijeće na spomenik palim borcima NOR-a i biste baranjskim revolucionarima Erneu Kišu, Sari Bertić i Jovanu Laziću na belomanastirskom Partizanskom groblju. Obilježavanje je nastavljeno na belomanastirskom Trgu slobode, gdje su položeni vijenci i karanfili na spomenik palim borcima Crvene armije. Vijence su položili Grad Beli Manastir, Veleposlanstvo RF u RH, SABA RH, UABA Beli Manastir, ZUABA Vukovar, SNV i VSNM OBŽ, VSNM Beli Manastir i SDP Beli Manastir.

Centralno obilježavanje Dana pobjede održano je s početkom u 12:30 sati na monumentalnom spomeniku “Pobjeda” u Batini, podignutom u slavu Batinske bitke, kojom je u novembru 1944. skršena njemačka odbrana na Dunavu i oslobođena Baranja. Uz već nabrojane organizacije, u Batini su vijence i cvijeće položili još i Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničko vijeće opština iz Vukovara, UABA Osijek, UABA Borovo, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka” iz Čakovca te Baranjsko-rusko društvo prijateljstva.

Na Trgu slobode u Belom Manastiru okupljenim građanima i gostima prigodnim govorima obratili su se predsjednik lokalne UABA-e Nikola Opačić i ruski ambasador Andrej Nesterenko, a na spomeniku u Batini ponovo ambasador Nesterenko i potpredsjednik SABA RH Lazo Đokić.

– Devetog maja, koji Evropa slavi kao Dan Europe, završen je najstrašniji rat u povijesti čovječanstva, u kojem je učestvovala 61 država, od toga direktno u ratnim operacijama njih 40, i u kome je poginulo ili nestalo preko 50 miliona osoba, s ogromnom i neprocjenjivom materijalnom štetom. Nažalost, moram i danas, nakon 78 godina, konstatirati da tadašnji gubitnici, nosioci mračne politike, koriste priliku kako bi obnovili svoje fašistoidne ideje, a neki potomci i pristaše nacifašizma – pod raznim nacionalnim plaštevima – šire mržnju prema drugima i drugačijima, rasplamsavaju nacionalne i vjerske strasti, skrivaju ili ublažavaju istinu o nacifašističkom zlu i zločinima. Antifašisti, potomci antifašista i sljedbenici antifašizma i dalje će se suprotstavljati svima onima koji su protiv očuvanja demokratskih tekovina antifašizma, u prvom redu prava čovjeka na dostojan život u slobodi, toleranciji, različitosti i socijalnoj pravdi – rekao je u Belom Manastiru Nikola Opačić.

Obilježavanje je završeno u spomen-domu Memorijalnog kompleksa Batinske bitke ručkom za sve učesnike, koji je priredila ruska ambasada.

Jovan Nedić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave