Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Šahovski turnir za Dan pobjede nad fašizmom osvojio Ivan Šelendić

(Foto: Dejan Glišić)

U Zagrebu je 9. svibnja, na Dan pobjede nad fašizmom, održan brzopotezni šahovski turnir u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja antifašista – BRANA i Šahovskog kluba “Aer”, uz potporu i u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Organizatori su naglasili vezu ovog spomendana s Danom Europe koji se također obilježava 9. svibnja, što nije slučajno, već se time podsjeća i na evropsko antifašističko nasljeđe.

Turnir je igran brzopoteznim tempom u 9 kola, u prijateljskom i borbenom ozračju gdje se pobjednik odlučivao u posljednjem kolu.

Pobijedio je mladi majstorski kandidat Ivan Šelendić, prva ploča Šahovskog kluba “Prigorje” iz Markuševca, koji je sa 7 osvojenih bodova po dodatnim kriterijima nadmašio majstorskog kandidata Željka Matića. Zanimljivo je da je baš Željko Matić doprinijeo Šelendićevoj pobjedi tako što je u posljednjem kolu svladao vodećeg međunarodnog majstora Zdenka Plenkovića koji je završio na trećem mjestu sa 6,5 osvojenih bodova. Na diobi od trećeg do šestog mjesta završili su i Branislav Roška, majstor FIDE Mario Bilić i majstorski kandidat Damjan Horvat sa 6,5 osvojenih bodova. Sedmo mjesto zauzeo je najuspješniji kadet Leon Đurić, a osmo najuspješniji veteran i hrvatski branitelj Milan Tušek, oba s po 6 osvojenih bodova. Posebnu nagradu za najuspješniju šahisticu osvojila je Ana Vuljanić, a za super-veterana iznad 80 godina majstorski kandidat Zdravko Margitić.

Poredak na turniru: 1-2. Ivan Šelendić i Željko Matić 7 bodova, 3-6. Zdenko Plenković, Branislav Roška, Mario Bilić i Damjan Horvat 6,5, 7-8. Leon Đurić i Milan Tušek 6, Domagoj Glažar, Zvonko Petrović, Marijan Krištović i Zdravko Margitić 5,5, 13-16. Damir Mravunac, Denis Jakupec, Bogdan Božinović i Denis Pavoković 5, 17-27. Renato Ognjan, Ivan Dadić, Aleksandar Vukić, Damir Orinčić, Veljko Pauš, Damir Kovačić, Žarko Novak, Ana Vuljanić, Josip Lisjak, Patrik Klapač i Vojislav Poljak 4,5, 28-29. Zoran Prskalo i Mihael Ratkajec 4, 30-34. Mijo Kraljević, Vlado Pucan, Mile Bićanić, Zvonimir Grgas i Bruno Sontag 3,5, 35-37. Đuro Babić, Roko Kostelac i Patrik Vasung 3, 38. Antonio Ilić 2,5,  39. Dominik Ivanković 2, 40. Gregor Rogoz 1,5, 41-42. Robert Horvat i Ankica Glišić 1 osvojeni bod.

(zg-magazin.com.hr/Dejan Glišić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave