Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

TROČLANA OBITELJ ŠEVO PRIJE POLA STOLJEĆA UBIJENA U ITALIJI. OVIH DANA OTKRIVEN JE VELIKI SPOMENIK U DONJIM HAMZIĆIMA, A UBOJICA NIKAD NIJE OSUĐEN”!

OBITELJ ŠEVO, STJEPAN, SUPRUGA TATJANA I POKĆERKA ROSAMARIE UBIJENI SU 1972. U GRADIĆU SAN DONA DI PIAVE, NEDALEKO VENECIJE, A NAVODNO IH JE PIŠTOLJEM USTRIJELIO SURADNIK RIJEČKE UDBE VINKO SINDIČIĆ…

(Foto: hercegovina.info) Otkrivanje spomenika obitelji Ševo u Donjim Hamzićima

Povodom 50. obljetnice ubojstva Stjepana Ševe (36), supruge Tatjane (26) i pokćerke Rosemarie (9) u prisustvu mještana i pojedinih političara iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na svečanosti u selu Donji Hamzići podignut je veliki spomenik na kome su fotografije ubijene obitelji i velika zastava Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Na svečanosti se čulo da je obitelj, koja je živjela u Njemačkoj, bila progonjena, zlostavljena i ubijena. Prema izvješću brojnih desničarski, ultradesničarski i proustaških medija, uglavnom hercegovačkih portala, više manje objavili su ista li slična izvješća. Tako je portal hercegovina.info iz Mostara 24. kolovoza ove godine objavio članak nepotpisanog autora “Pola stoljeća od ubojstva obitelji Ševo. Zločinačka jugoslavenska služba likvidirala je roditelje i djevojčicu od 9 godina”. Ustaški portal Otporaš.com koji u donjem lijevom kutu pišu da su ustaše, 26. kolovoza objavio je članak “U Donjim Hamzićima podignut spomenik u čast mučki ubijene obitelji Ševo” i fotografiju na kojoj se nalaze mještani pred spomenikom.

Načelnik Čitluka Marin Radišić održao “provokativni” govor

U izvješću se navodi da je bio nazočan i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

– Stjepan je kao mlad ostao bez oca i odrastajući uvidio u kakvoj državi je živio te je otišao u emigraciju. S ostalim domoljubnim Hrvatima radio je na stvaranju ideje o hrvatskoj državi. Na jednom našem spomeniku ovdje u selu za sve nastradale stoji naslov: Svjetlo slobode ne dočekaste, ali je uvelike pripremiste nama, tako je i Stjepan nije dočekao državu Hrvatsku za koju je živio, koja je nastala 20-ak godina nakon njegove smrti. Narod koji zaboravi svoju prošlost nema ni svoju budućnost, obratio se nazočnima načelnik Radišić.

Govor su održali Zdenko Ćosić, izaslanik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik Vlade ŽZH i Nevenko Barbarić, izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora Jandrokovića. Sudeći prema izvješću nitko nije spomenuo ime ubojice. Iako je riječ o davnoj i velikoj obiteljskoj tragediji, govor načelnika općine Čitluk Marina Radišića, čini mi se, da je “provokativni” jer je više rekao da se Ševo borio za državu Hrvatsku… On bi morao znati da je tada postojala SFR Jugoslavija, dakle jedna država, i vlast u toj državi nije dopustila njezino rušenje. Iako svi ostali portali za ubojstvo obitelji Ševo oštrim riječima osudili policijsku službu UDBA-u, tadašnje političko-povijesne djelovanje bilo je onakvo i tu nema dvojbe. UDBA je imala podatke o Stjepanu Ševu da se povezao se još 1966. godine povezao s hrvatskim emigrantskim krugovima i da je član Hrvatskog revolucionarnog pokreta (HRB). Da podsjetimo one koji ne poznaju temu: UDBA je smatrala Ševa jednim od najopasnijih vođa Hrvatskog revolucionarnog bratstva koje je važilo za ekstremističku hrvatsku skupinu koja je osnovana 1960. godine u Australiji. Tu terorističku organizaciju, kako je držala UDBA, formirali su hrvatski imigranti koji su pobjegli iz Jugoslavije u Australiju, jer su se borili za fašističku NDH. Poznato je da je ove godine bila 50. obljetnica Akcije Feniks-72: upad hrvatskih gerilaca u Jugoslaviju, koja je bila poznata kao Bugojanska Skupina. I oni su bili članovi Hrvatskog revolucionarnog bratstva o čemu je naš portal opširno pisao i potvrdio da je to bila teroristička skupina. Jer, devetnaest naoružanih članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva upala je u Jugoslaviju, točno u BiH, i ubijali pripadnike JNA, postrojbe milicije i druge. Priznali ili ne, drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj i BIH, to se zove terorizam.

Agent UDBA-e pratio obitelj Ševo u Italiju

Supružnici Ševo s pokćerkom Rosamarie, koji su živjeli u njemačkom  gradu Stuttgartu, 18. kolovoza 1972. godine otputovali su na odmor u talijanski gradić San Dona di Piave, nedaleko Venecije. Odsjeli su u pansionu “Bar Ristorantte Centrale” gdje je jednu noć prespavao Stjepanov poznanik Vinko Sindičić, poznati plaćeni suradnik riječke UDBA-e. Mediji u BiH koji su ovih dana pisali o svečanosti u Donjim Hamzićima za smrt optužuju udbaša Sindičića, koji je obitelj Ševo ubio u noći između 23. i 24. kolovoza 1972. godine. Neki su hercegovački mediji objavili da je u Engleskoj uhićen Vinko Sindičić kod kojega su pronađeni spisi u kojima je opisao kako je ubio majku i pokćerku. Ako je taj podatak točan, Udbin suradnik zaslužuje smrtnu kaznu ili doživotni zatvor!! Međutim, do danas nije uhićen krivac i osuđen.

Premda je spomenik ubijenoj obitelji Ševo podignut u Donjim Hamzićima gdje je rođen Stjepan Ševo, posmrtni ostaci su prenijeti u Zagreb. Za ubojstvo počinjeno u Italiji policija i istražni organi i pored nekolicine svjedoka nisu otkrili ubojicu. A krajem 2014. godine talijanski senator Lega Nord (Sjeverna liga), Johnni Crosio zatražio je da nastave istragu o ubojstvu obitelji Ševo, ali toga ni ništa postignuto, a te godine zagrebački maxportal.hr objavio je da je u ubojstvo umiješan Ante Josipović, otac bivšeg hrvatskog predsjednika prof. dr. sc. Ive Josipovića, šefa ideološke komisije CK SKH u Zagrebu. Ali to su nagađanja…

Armando Černjul

Pula, 28. kolovoza 2022.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave