Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

TRAGOM NAPISA O BESPRAVNOJ GRADNJI OBJEKATA U ISTARSKOJ ŽUPANIJI I LEGALIZACIJI EKSKLUZIVNIH HOTELSKIH KOMPLEKSA

(Foto: preuzeto s portala Novi list)

U ISTRI 180 000 ILEGALNIH STANOVNIKA I VIKENDAŠA KOJI PLJAČKAJU ISTARSKU ŽUPANIJU I REPUBLIKU HRVATSKU

U nekim medijima u Istri nedavno je objavljen zapanjujući članak pod naslovom “Tiha okupacija. Više od 100 000 ilegalnih objekata ubija Istru i njenu budućnost” (2. lipnja 2022.) iz koga je vidljivo da se tu radi o proširenoj nesvakidašnjoj informaciji koju je dao umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Međutim, Bassanese se 5. istog mjeseca oglasio nesvakidašnjem i skandaloznim priopćenjem pod naslovom “Bespravna Istra – ‘tiha okupacija Istre’ naša svakodnevica” koja nije samo najaktualnija tema Istre, već i Republike Hrvatske! Taj dokument zasigurno će ući u noviju povijest Istarskog poluotoka i RH. Stoga sam odlučio dio tog priopćenja prenesem na ovaj portal, da bih kasnije, obrazložio neke tvrdnje glede građana Republike Slovenije koji su najveći i najbrojniji uzurpatori istarskog teritorija. Da čujemo što je objelodanio nadasve hrabri građanin i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

– Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra problemi su koji kontinuirano rastu svakim danom više od 30-tak godina, i to do te mjere da danas već ugrožavaju našu svakodnevicu i budući održivi razvoj. Ruganje je to prema svim nadležnim institucijama i pravnoj državi, prema nefunkcioniranju institucija koje su nadležne u planiranju i preventivnoj zaštiti prostora, gradnje i uzurpaciji poljoprivrednog i šumskog zemljišta te onečišćenjem okoliša, ruganje je to svima u Istri. Nedvojbena činjenica koja glasi: “SVI ZNAJU DA JE ISTARSKA OBALA DEVASTIRANA BESPRAVNOM GRADNJOM, A VEĆINA SU  SLOVENSKI DRŽAVLJANI KOJI IMAJU  KUĆE ZA ODMOR” (pod. A. Č.) – upozorava gospodin Bassanese.

Najgori i najbrojniji su slovenski državljani

– Ako svi mi zaista želimo bolju i uređeniju Istru te Hrvatsku istih prava i mogućnosti, tada svi, bez fige u džepu, moramo dati svoj doprinos, jer je konačno rješenje problema ovisi o onima kojima je stalo do prostora u Istri – ističe umaški gradonačelnik Bassanese i nastavlja:

– Najveću odgovornost svakako snose nadležne institucije, Državni inspektorat, odnosno građevinske, poljoprivredne i šumske inspekcije. Na pomorskom dobru nadležna je inspekcija pri Lučkoj kapetaniji. Komunalno redarstvo, nažalost, ima sužene ovlasti u dijelu građenja, a sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama. Prostor Istre je naše najveće bogatstvo, a brojke govore o alarmantnom stanju u posljednjih 30-tak godina. Naime, Istra je 1991. godine imala nešto više od 200 000 stanovnika te oko 40 000 nestalnih – stranaca u svojim kućama i apartmanima u Istri, plus 10-tak tisuća nelegalnih vikendaša koji su živjeli po kućicama i kamperima po šumama i poljima. Nelegalnih građevinskih objekata bilo je tada 15-tak tisuća. Danas, nakon 30 godina, Istra ima isti broj stanovnika, no broj stranaca – vlasnika kuća i apartmana narastao je na 150 tisuća, dok se broj ilegalnih vikendaša po šumama i poljoprivrednim zemljištu procjenjuje 20/30-tak tisuća, s tendencijom dnevnog nekontroliranog rasta, napisao je gospodin Bassanese, ali budući da nije podastirao nijedan pravni dokument teško da će mu o tim suludim brojkama rijetko tko povjerovati. Ali nastavit ću njegovo zanimljivo priopćenje o nenormalnoj bespravnoj gradnji koja u tolikom broju nije bila u bivšoj SFR Jugoslaviji!!

Velike zarade vlasnika “vikend parcela”

– Broj nelegalnih građevinskih objekata prije donošenja Zakona o legalizaciji dostizao je čak brojku od 100 tisuća. Neosporno je da je Zakon o legalizaciji najgore što se moglo dogoditi u Hrvatskoj i da je to rezultat upravo nefunkcioniranja nadležnih inspekcija. Pljuska je to struci i cijelom sustavu prostornog planiranja koji je izgubio svaki smisao. Šteta na okoliš te poljoprivredno i šumsko zemljište je neosporna, udarac je to na infrastrukturu, na proračune općina i gradova (…). Zbog iznimno velike zarade vlasnika “vikend parcela” koje vrijedi 2-3 eura po m2, a prodaje se po 30-50 eura po m2, a ujedno zbog neefikasnosti, te neekipiranosti i pomanjkanja kadra u nadležnim inspekcijskim službama, nama se u Istri događa “tiha okupacija”. Iako su i šume i poljoprivredno zemljište zaštićene zakonom i od posebnog su interesa RH, u stvarnosti to nije tako. ŽALOSTI ME ŠUTNJA I NERAZUMIJEVANJE PROBLEMATIKE PRIJE SVEGA STRUKE, ŠUTNJA ZAVODA ZA PROSTORNO PLANIRANJE ISTARSKE ŽUPANIJE, ŠUTNJA SVIH UDRUGA O ZAŠTITI. IAKO IMA ŽUPANIJA OGRANIČENE OVLASTI, ŽALOSTI ME ŠUTNJA ŽUPANIJSKIH TIJELA, KOJI NE ŽELE RAZUMJETI DA NPR. PROBLEM VRŠNE OPTEREĆENOSTI KAŠTIJUNA PROIZLAZI UPRAVO OD TIH “VIKEND TURISTA”. STOGA, NIJE DOVOLJNO DA ŽUPAN SAMO KAŽE “MOŽE IH BITI SRAM “. I GOTOVO (pod. A. Č.). – kategoričan je gradonačelnik Umaga Bassanese. Ja bih dodao, što je istarski župan Boris Miletić, dok je bio dugogodišnji gradonačelnik Pule i predsjednik regionalne političke stranke IDS, radio sve te godine? I njegovo staro društvo, bivši župan Stevo Žufić, saborski zastupnik i predsjednik Skupštine Istarske županije Damir Kajin, dugogodišnji predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić e compagnia bella!!! Tu svakako treba spomenuti Vladu RH koja je s nadležnim ministrima i raznim inspekcijama od 1991. godine nije a ma baš ništa učinila da se stanje popravi. Dapače, donijeli su sramotni Zakon o legalizaciji koji je mnogima u Saboru i ministarstvima došao dobro što su za male novce mogli legalizirati bespravno sagrađene objekte, najviše u Dalmaciji, Istri i Hrvatskom primorju te u unutrašnjosti države.

Najveću krivicu snosi Vlada RH u Zagrebu

Nadležne institucije u Zagrebu ne mogu se, eventualno pravdati što je Republika Hrvatska bila u ratu, jer radilo se i veoma je važan podatak da na području Istarske županije uopće nije bilo rata. Stoga je trebalo angažirati inspektore i policiju jer je mućka sa zemljištem zahvatilo kriminalne radnje velikih razmjera. No, o tomu ću nešto više u nastavku o nezakonitim poslovima… Na primjer, kada je devedesetih godina u Pulu došla skupina došljaka iz Bosne i Hercegovine bez građevinske dozvole počeli su graditi kuće za stanovanje na zemljištu na kome nije bila dopuštena gradnja. Naime, to je bilo iznad zemljišta na kome je bio vodo-opskrbni sistem! Premda su bespravni graditelji prijavljeni nikome nije pala vlas kose s glave!!! Naravno, da županijska i državna tijela nisu maknuli prstom, a nekima od novinara, među kojima je i ovaj člankopisac, anonimno su nam telefonom prijetili smrću! Siguran sam da gospodin Vili Bassanese, moja malenkost, rekao bi nedostižni Igor Mandić, urednik i najveći broj stanovnika hrvatske države su protiv Zakona o legalizaciji! Ovaj zakon, nota bene, stvoren je NEZAKONITO (pod. A. Č.) i uglavnom je primjenjivan za moćnike i one koji su nezakonito gradili kuće, vile i vikendice. Po mom mišljenju, a ja nisam usamljen, taj je zakon nepotreban i saborski zastupnici trebali bi ga ukinuti jer služi samo za legalizaciju bespravno sagrađenih građevina!

Budući da se autor ovog članka u svojstvu novinara 70-ih i 80-ih godina specijalizirao za tu tematiku, tada je na današnjem području Istarske županije bilo cca oko pet tisuća divljih objekata, kako smo ih tada zvali, među kojima vikendica, kuća, vila, staja i dr. Istra, sadašnje područje Istarske županije, imala je više bespravno izgrađenih objekata nego istočna obala Istre, Rijeka, otoci i Dalmacija! Ni tada građevinski inspektori nisu bili učinkoviti – glasno se govorilo o korupciji – ali to nismo smjeli objaviti jer nismo imali dokaze. Točno jest da smo novinari, koji smo pratili tu problematiku, međusobno razgovarali da su građevinski inspektori potkupljivi, ali nitko od nas nije to objavio. Inspektori su zaista mnogim bespravnih graditeljima iz unutrašnjosti SR Hrvatske, SR Slovenije, SR Bosne i Hercegovine te SR Srbije, gledali kroz prste, čak i onima koji su gradili od 10 do 100 metara udaljenosti od morske obale. Objavljivali smo i fotografije, ali inspektori su se oglušili. No, ne mogu reći da nije bilo više građevinskih inspektora koji su poštenim radom obavljali poslove, čak su im divlji graditelji prijetili i gađali kamenicama.

Najpokvareniji divlji graditelji iz Slovenije

Najpokvareniji divlji graditelji bili su građani iz Slovenije, pogotovo na savudrijskoj, umaškoj i novigradskoj rivijeri te u Medulinu i Premanturi. U doba jugo-socijalističkog sistema također su Istru ubijali, kako sada kaže gradonačelnik Umaga Bassanese, ali uveliko smo ih kritizirali u listovima, radio i televiziji. Znali smo, naime, da postoje raznorazne skupine mešetara koji su dovodili klijente k stanovnicima Istarskog poluotoka i sređivali oko prodaje poljoprivrednih parcela po niskoj cijeni… Nazivali smo ih “zemljišni mafijaši”. To je trajalo do stvaranja neovisne i samostalne Republike Hrvatske… a potom nastavilo… Šteta je da gradonačelnik Bassanese nije dao bar jedan dokument, ali i podaci kojima raspolaže dipl. ing. arh. Saša Radović, bivši građevinski inspektor, svojim oštrim kritikama glede rasprodaje zemljišta, bespravne gradnje i uzurpiranja društvenog zemljišta, kritizira lokalnu samoupravu, premijera Andreja Plenkovića i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu. Prljavim biznisom samo u hrvatskoj Istri izvlače se pozamašne milijarde eura! Točne podatke ne posjeduje nitko i veliko je pitanje mogu li nadležni državni organi riješiti tu rak-ranu koja je u “četvrtoj” fazi!

IDS umiješan u “aferu Barbariga i Dragonera”

U “aferi Barbariga – Dragonera” bio je umiješan i istarski župan Stevo Žufić, a u svezi s tim istarski župan Ivan Nino Jakovčić 28. kolovoza 2003. u Zagrebu je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Šimom Lučinom i državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Jakovčić je zahtijevao da se brzo i učinkovito ispitaju sve činjenice kako bi se utvrdile sve činjenice eventualne nezakonitosti. Čak je tadašnji predsjednik SDP-a i premijer Ivica Račan izjavio da će energično tražiti raščišćavanje te afere uz koje se spominju moguće zloupotrebe. Mnogo se pričalo i pisalo, a nisu poduzete odgovarajuće mjere.                                                                  

Devet godina kasnije, točnije drugom polovicom lipnja 2012., srpski tajkun Danko Končar preko svojih tvrtki platio je 76 milijun eura za zemljište u Barbarigi i Dragoneri. On je vlasnik 1,1 milijun četvornih metara zemljišta, koji je platio 69 eura po četvornom metru, što je trostruka manja cijena od njene vrijednosti.  U aferu je umiješan i nama poznati djelatnik Istarske županije Mladen Kancelar. Bio je voditelj Ureda državne uprave, a sada turistički inspektor. I njemu se sviđa brijunsko priobalje koje spada u Grad Vodnjan. U predjelu Barbariga Šelva tvrtka “Gratis” d.o.o. iz Kopra izgradila je bespravnu menzu s pratećim kuhinjom i prostorom za pripremu betona. Slovenci napuštaju južni predio Istarskog poluotoka i tada stupa na scenu promoćurni Mladen Kancelar, turistički inspektor iz Barbana koji je 1993. za 10.000 njemačkih maraka kupio od slovenske tvrtke bespravno sagrađene objekte i 431 kvadratni metar zemljišta. Bivšu menzu pretvara u diskoteku “Sahara”. Tog istoga trenutka Kancelar je počinio dva kažnjiva djela: kupio je bespravne objekte i obnašao dužnost turističkog inspektora, što je dovoljno da dobije otkaz radnom mjestu! Dok sam već gotovo završavao ovaj članak, u utorak, 28. lipnja saznao sam da su djelatnici riječkog USKOK-a uhitili Kancelara, zatim Damira Janka, pročelnika Odjela za prostorno uređenje Grada Vodnjana koji je nezakonito legalizirao bespravnu gradnju na državnom zemljištu između Fažane i Peroja, Seada Ibrahimovića, bivšeg voditelja Odsjeka za Prostorno uređenje Istarske županije i veći broj drugih osumnjičenika.                                                                                                                  

Ceh platila načelnica Vodnjana koja je završila u zatvoru i umrla!

Prema pisanju portala istra24 iz Vodnjana, Kancelar se pred novinarom pravda što je izvan svake pameti. On, naime, ne odustaje od protuzakonitog pothvata i 2008. osniva tvrtku “Kanco” d.o.o. ., a 2015. on i njegov kompanjon Dušan Vale podnose zahtjev za legalizaciju nezakonito sagrađenih objekata. Grad Vodnjan 2015. odbija izdati rješenje, ali vidi vraga, Vale istodobno u rekordnom roku dobiva rješenje o legalizaciji! Tako je nakon tog poteza kvadratni metar zemljišta dosegao cijenu 100 eura! Naravno, netko je u Gradu Vodnjanu realizirao mućku… Ne vjerujem da će to tek tako proći… Mešetar Kancelar nastavlja se boriti za svaki pedalj svoga zemljišta koji sada ima vrijednost 3 milijuna kuna i k tomu još prijeti tužbom sudu protiv Republike Hrvatske. Prema Saši Radoviću, dipl. ing. arh., Barbariga i Dragonera su opljačkane, točnije tvrdi da “su akteri iz političkog vrha Istre, zajedno s čelnicima Hypo banke izvukli 80 milijuna eura kredita za projekte Barbariga i Dragonera te ga potrošili (vjerojatno podijelili) nenamjenski. U Fažani posebno bode oči jedna od najljepših vila za odmor: Villa Evelyn koja je dobila i prestižnu nagradu “Turistički cvijet”, a navodno je vlasnik poznati odvjetnik Nikola Pajić, a suvlasnica Evelina Pajić, službenica u Istarskoj županiji. Ali, problem je u tomu da je službenica Pajić zauzela oko 1200 kvadratnih metara državnog zemljišta i bespravno ogradila zidom. Njoj, također, prvo što je trebalo poduzeti da joj se po kratkom postupku da otkaz.

Vezano za “aferu Barbariga – Dragonera” dosta njih je izvuklo novac, ali ceh je platila Lidija Delton, načelnica Općine Vodnjan koja je osuđena na zatvorsku kaznu i na kraju umrla. Za nju su dan-danas vežu priče kako je umrla poštena jer iz Grada Vodnjana nije uzela ni lipu!

“Afera rt Kamenjak” ‘teška’ 500 milijardi kuna

Što se tiče Istarske županije gdje sam najbliži temi, iako toga ima na cijelom hrvatskom Jadranu i drugim dijelovima Lijepe naše, poznata je “afera rt Kamenjak” u Općini Medulin. Iako postoje sumnje u korupciju županijskih tijela, mafijaške organizacije, točnije hrvatsko-slovenske mafije, još nikome nije dokazana krivica. Postavlja se pitanje jesu li Inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija obavile svoju zakonsku obvezu? Ako se pita mještane najbogatije općine u Hrvatskoj, a to je Općina Medulin, tada Državni inspektorat u svezi izgradnje oko 300 objekata na rtu Kamenjak koji je zaštićena zona, nisu se pokazali jakima! Dok je po procjeni dipl. inž. arh. Saše Radovića “afera rt Kamenjak” kraj Premanture “teška” 500 milijardi kuna. On obrazlaže što je potrebno za bespravnu gradnju: izrada nacrta bespravnih objekata, izgradnju plaćaju na “crno”, nema računa, PDV-a, komunalnih naknada, nema poreza, nema plaćanja TV, nema plaćanja odvoza smeća (…). Zaključak: Hrvatska je pokradena!                                                                                                                                                                                 

U Hrvatskoj samo 7.950 bespravnih građevina!

U svezi više od 180.000 bespravnih objekata i kažnjavanja bespravnih graditelja uputio sam 9. lipnja ove godine dopis Državnom inspektoratu RH u Zagreb. U odgovoru koji sam dobio 21. lipnja, Državni inspektorat, među ostalim, naglasio je: “Građevinska inspekcija Državnog inspektorata inspekcijske nadzore s ciljem utvrđivanja legalnosti građevina, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, uključujući i akcije nadzora kao što je trenutno na području grada Rovinja, te poduzima zakonom propisane upravne kaznene mjere protiv počinitelja, bez obzira na njihov spol, nacionalnost, državljanstvo, boju kože i vjeroispovijesti, o čemu se ne vodi posebna evidencija. Osim građevinske inspekcije Državnog inspektorata, za koji je nadležnost postupanja propisima Zakona o državnom inspektoratu, nadležnosti postupanja u području bespravne gradnje u ovlasti je i komunalnog redarstva jedinica samouprave sukladno odredbama Zakona o građevinskoj inspekciji. U Republici Hrvatskoj ne postoji registar bespravnih građevina, već se iste utvrđuju postupcima inspekcijskog nadzora, te je trenutno u Republici Hrvatskoj evidentirano 7.950 bespravnih građevina za koje se s osnova nadležnosti građevinska inspekcija, ista donijela rješenje uklanjanja. Pritom od navedenog broja na području Područnog ureda Split utvrđeno je 1.471 bespravnih građevina, a na području ureda Rijeka 2.733 bespravnih građevina, koji ured obuhvaća sve jadranske županije, a koja rješenja sukladno propisanim odredbama Zakona o državnom inspektorata trenutno u postupku prisiljavanja izvršenika na izvršenja. Prvotno prisiljavati na izvršenje rješenja novčanim kaznama, a visine novčanih kazni propisane su Naputkom o dopunama naputka o načinu rada građevinske inspekcije. Zakonom o gradnji je propisano da će se novčanom kaznom od iznosa od 100.000 do 150.000 kuna kaznit za prekršaj osoba u svojstvu investitora ako pristupi građenju bez pravomoćne, odnosno građevinske dozvole ili ne gradi izvršne u skladu s tom dozvolom, a fizička osoba novčanom kaznom od 30.000,00 do 45.000,00 kuna. Osim navedenog, Kaznenim zakonom je propisano da tko protupravno gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednošću, kulturnim dobrom ili područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Dakle, glede našeg pitanja o više od 180.000 bespravno sagrađenih objekata u Istarskoj županiji, te koliko je bespravnih objekata na Jadranu odnosno u Hrvatskoj, podatak nismo dobili od Državnog inspektorata RH. Naravno, još ne znamo ni za jedan slučaj da je završio u zatvoru, a siguran sam da ima takvih osoba ima podosta. Da bi spasili svoj blatni obraz i sačuvali “divlje” objekte izmislili su Zakon o legalizaciji! (pod. A.Č.). To je bio i ostao paravan za nezakonitu gradnju… Što se tiče Istarske županije i teške optužbe umaškog gradonačelnika Vilija Bassanese, hoće li premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković napokon pokazati “zakonske zube” i nadležno ministarstvo protiv bespravnih graditelja pokrenuti postupak? Ili, će se nastaviti stihija koju će iskoristiti hrvatsko-slovenska mafija za koju nemamo podatke i tko stoji iza nje! Nitko se nije usudio navesti kolika je šteta napravljena u drugom dijelovima Istarske županije, osobito na umaško-novigradskoj rivijeri, točnije u predjelu Savudrije.                                                                                                          

Bogatun Plinio Kukurin izgradio 20 vila s bazenima

Predstavnici “Natura Histrica” Istarske županije obavili su 113 inspekcijskih nadzora i blokirali osam divljih gradilišta. Podnijeli su prijave protiv deset nasilnih graditelja i dvije optužnice. Najgore stanje je Rovinju, zatim u Vodnjanu i na drugim područjima Istarske županije. Čini se da je u neku vrstu afere upao bogataš Plinio Kukurin iz Bala o kojemu se pročulo da iznajmljuje vile s bazenom na samom moru i to bez građevne dozvole te iznajmljuje vile za 1000 eura na dan! Vile bi trebale biti zgotovljene za koji dan. Radi se o autokampu “Mon Perin” u Balama gdje završava dvadeset vila veličine po 120 metra kvadrata. Duhanski biznismen je, kako ističu neki mediji, gradio vile bez projektne dokumentacije i građevinske dozvole, što znači nezakonito, ali istovremeno se nagađa da će projekt biti legaliziran. Vlasnik je našao “caku” da se ne radi o vilama s bazenima, već mobilnim kućicama. Takav slučaj ne postoji u cijeloj Istri, pa se mnogi pitaju kamo odlaze fekalije…?! Jedni tvrde da Zakon ne poznaje mobilne kućice, a drugi opet odgovaraju da postoji računica da u kampovima na istarskom području postoji od 3.000 do 50.000 mobilnih kućica. Svi ti slučajevi i afere dobro dolaze privatnim bogatunima, a lokalna samouprava i država dobiju najmanje ili ništa! 

U Hrvatskoj prodano 35.000 poljoprivrednih parcela

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista od 16. lipnja ove godine, poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije u Europi. Tako je samo 2020. godine rasprodano 35.000 poljoprivrednih parcela za nešto manje do 1,5 milijuna. Cijena hektara poljoprivrednog zemljišta bila je 25.000 kuna, odnosno 3.300 eura. Prodajemo djedovinu u bescjenje, a to je prva počela raditi Republika Hrvatska još davne 1992. godine  i rasprodala sve što su stvorili radni ljudi, što je nacionalna sramota velikih razmjera! Svakako je veoma zanimljiva poruku koju je odaslao Marko Paliaga, gradonačelnik Grada Rovinja: “TREND JE OPASAN, MORAMO STATI NA KRAJ BESPRAVNOJ GRADNJI. BITKE TRENUTNO GUBIMO, ALI RAT MORAMO DOBITI” (pod. A. Č.).                                                                          

Armando Černjul

Facebook
E-mail