Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Mesić održao putinovski govor: ‘U Ukrajini se vodi propagandni rat. Građane se zavarava da je sve jednostrano’

Većinu desetominutnog obraćanja Mesić je ponavljao tvrdnje koje se mogu čuti iz Moskve

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić sudjelovao je ovog utorka na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ivanca povodom Dana grada. Nakon kratke čestitke gradu, Mesić je većinu desetominutnog obraćanja posvetio ratu u Ukrajini, kojeg je nazivao “intervencijom”. Ustvrdio je, između ostalog, da je ukrajinsko vodstvo odbilo diplomatski riješiti situaciju, da mediji “zavaravaju” javnost “brutalnom propagandom”, da Europljani najviše pate zbog sankcija protiv Rusije te da je do “intervencije” došlo jer se NATO širio na istok kontinenta.

Dio njegovog govora bio je već prenesen u medijima, međutim, u cijelom obraćanju Mesić iznosi više tvrdnji koje se mogu čuti iz Moskve. “Mislio sam u mojih 88 godina da više nikada neću doživjeti rat. Preživio sam Drugi svjetski rat. Zadesila nas je jedna brutalna agresija i tu smo pobjedonosno završili. Na kraju je došla i ova ruska intervencija u Ukrajini. Ovaj svijet je danas vrlo uznemiren, radi se preslagivanje. A, ovo što se događa u Ukrajini je samo jedan odbljesak onoga što se događa u svijetu”, započeo je Mesić te ustvrdio: “Vodi se jedan tihi rat na gospodarskom planu između Kine i Amerike. Vodi se ne tako tihi rat između Amerike i Rusije. Vodi se i jedan predstavnički rat u Ukrajini, ali vodi se i jedan brutalni, vrlo brutalni rat, a to je propagandni rat.”

‘Građane se zavarava da je jedina istina što vide na TV-u’

Mesić je zatim konstatirao da mediji “varaju” građane “jednostranim” izvještajima iz Ukrajine. “Građane se zavarava da je samo ono što vide na svojim ekranima i da je ono što pročitaju u svojim novinama, da je to jedina istina. Međutim, moramo reći da nije baš tako. Gledamo jednostranu medalju, ali postoji i druga”, poručio je te ponovio tvrdnje Rusije da je NATO prekršio dogovor oko neširenja Saveza na istok Europe.

“Kada je naivni Gorbačov pristao da se Zapadna i Istočna Njemačka povežu. Da se Njemačka ujedini. Uvjet Gorbačova je bio da se NATO pakt ne širi dalje prema ruskim granicama. Ali, kažem, naivni Gorbačov nije tražio da se to potpiše. Sada se u spisima pronalazi kada je to dogovoreno i zašto, ali zašto nije potpisano to ne možemo saznati. Međutim, NATO pakt se širio i došao je u Ukrajinu”, konstatirao je Mesić iako Ukrajina nije dio NATO-a niti je Savez prisutan u toj zemlji.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu ugledni portal za provjeravanje činjenica PolitiFact je analizirao tvrdnje da je NATO prekršio dogovor. Napomenuli su da, kao što je i Mesić rekao, takav sporazum nikad nije potpisan, ali su istaknuli da se dugo vode rasprave oko toga zbog navodnih razmjena američkih i sovjetskih dužnosnika tijekom pregovora. PolitiFact ističe da je moguće da su američki diplomati nešto obećali, ali da NATO, kao organizacija, nikada ništa nije obećao niti postoji bilo kakav sporazum oko (ne)širenja Saveza na istok Europe.

‘Intervencija se mogla izbjeći da je bilo pameti’

Mesić je u nastavku svog obraćanja na svečanoj sjednici Ivanca rekao kako “pretpostavlja da se Ukrajina (op.a misleći na rat ili kako kaže ‘intervencija’) mogla izbjeći”. “Intervencija se mogla izbjeći da je bilo pameti, da se sve to skupa riješi za diplomatskim stolom. Ako je pritisak bio na Ukrajinu da bude neutralna, međutim vodstvo Ukrajine o tome nije htjelo ni čuti. Htjeli su ući u NATO pakt i vidimo dokle je to došlo”, konstatirao je Mesić pa nastavio:

“Sada su sankcije, koje pogađaju, što mislite koga – građane. I koje građane? Najviše građane Europe koji ni za što nisu krivi. Sankcija za sankcijom dolazi, a tko trpi? Trpe građani. Trpe li oni koji su izazvali sve ove sukobe. Ne trpe. Amerika uredno proizvodi svoju naftu i plin. Prodavat će Europi svoj skupi ukapljeni plin. Prodavat će svoju naftu. Otvarat će se nova radna mjesta. Proizvodit će se još više oružja i vojne opreme, a građani Europe to će trpjeti.”

“Ja u ovim godinama mogu procijeniti da Europa nema lidera. Imate ove činovnike i imate birokraciju, ali nema lidera. Europa se ne smije vladati kao patuljak prema Americi”, poručio je Mesić pa ustvrdio kako je nakon Hladnog rata Amerika mislila da je pobijedila, ali da se Rusija “oporavila” te da sada u svijetu postoje tri “hegemona” – SAD, Rusija i Kina. “Umjesto da imamo jednog hegemona imamo tri velike sile koje diktiraju situaciju u svijetu”, kazao je Mesić.

‘Europa nema lidera koji bi Americi mogao reći dosta’

“Sada bi trebali biti veliki, da tako kažemo, vođe koji bi znali stati na kraj ovome preslagivanju i sjesti na stol, jer koliko god mi, pod pritiskom, prihvaćamo ove sankcije, mi ne rješavamo ništa, ali naši građani će to osjetiti”, konstatirao je bivši predsjednik. “Svi dosadašnji ratovi u povijesti završili su mirom i bilo bi dobro i da ovaj rat završi s mirom”, poručio je. Mesić se zatim referirao na nedavnu izjavu pape Franje da je “rat možda bio isprovociran” ustvrdivši kako se “niti jedan političar to dosad nije usudio reći”.

“Smatram da je Papa najveći političar. Procijenio je o čemu se radi”, dodao je Mesić pa kazao da riječ “isprovociran” treba “analizirati”. Rekao je da je nakon početka rata u Ukrajini zaustavljena rasprava o plinovodu Sjeverni tok, koji je trebao biti novi put za ruske energente u Njemačku i ostatak Europe. “To znači da Europa više neće jeftino kupovati ruske energente nego će ih kupovati skupo na drugoj strani. Kome je to u interesu? Onome koji će prodavati te skupe energente”, poručio je Mesić.

Bivši predsjednik svoje je obraćanje zaključio ponovivši da se “Europa ne smije vladati kao patuljak”. “Ona mora naći svoje mjesto u svijetu i ne smije na ovaj način provodit sve ono što netko od Europe zatraži. Ali, kao što sam rekao Europa nema lidera. Da ima lidera, da ima jednog de Gaullea, koji je mogao reći i Americi i svijetu dosta. Mi takvog političara danas nemamo”, zaključio je Mesić.

Slične stavove o zapadnim političarima ima i Medvedev

Inače, Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i bliski saveznik Vladimira Putina, je u svom najnovijem istupu na aplikaciji Telegram iznio gotovo identičan stav o europskim političarima također spomenuvši bivšeg francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea. U podužem eseju Medvedev je govorio o “propadanju zapadnih političara u posljednjih 20 godina”. Konstatirao je da se Volodimir Zelenski na sastanku s liderima Italije, Njemačke i Francuske ne bi pojavio u zelenoj majici da su ga posjetili BerlusconiMerkel i Chirac umjesto DraghiScholz i Macron.

“Problem degeneracije europske politike se pojavio uglavnom zato što su postali blijedi popratni vokal američkih solista. Charles de Gaulle se mogao usprotiviti bilo kojem američkom predsjedniku, a koji će Europljanin to napraviti danas bez rukovanja? Ne razmišljaju o budućnosti. Ograničeni su izbornim prilikama. Novi američki lideri također nemaju svježe ideje i mentalnu stabilnost. To će se nastaviti”, poručio je Medvedev.

Obraćanje bivšeg predsjednika Mesića počinje na 57 minuti snimke svečane sjednice Ivanečkog gradskog vijeća.

(Telegram.hr/Milan Pavičić)

Facebook
E-mail