Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Tolerancijom i uključivošću protiv barbarizma i provokacije

Nepromišljeni incidenti poput skidanja zastave s brda Gradina u kninskom mjestu Kovačić ne idu u prilog demokratskoj budućnosti, otvorenom društvu i inkluzivnim načelima, kazao je šibensko-kninski župan Marko Jelić

(Foto: Tik Tok) Skidanje zastave u Kovačiću

Dvojica 20-godišnjaka, osumnjičeni da su 26. svibnja skinuli hrvatsku zastavu s brda Gradina u kninskom mjestu Kovačić, i 49-godišnjak koji se tim sramotnim činom pohvalio na društvenim mrežama, ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku te su pušteni da se brane sa slobode. Svu trojicu sumnjiči se za kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske, a prijeti im do godina dana zatvora.

Na snimci, koja se u međuvremenu proširila TikTokom, vidi se da je mladić koji je skidao zastavu pokazivao tri prsta, a drugi ga bodrio uz riječi: “Ajmo, skidanje, skidanje!” Svoj uradak potom su proslijedili 49-godišnjaku koji se pobrinuo da video postane viralan i naposljetku završi na popularnoj društvenoj mreži.

“Takvim postupanjem su grubo omalovažili zastavu RH”, napominju iz PU šibensko-kninske čiji su službenici potom trojac predali pritvorskom nadzorniku, a prijavu protiv njih su dostavili šibenskom tužiteljstvu.

Dok desničari iz Srbije preko društvenih mreža trojicu muškarca hrabre komentarima “Bravo, sad stavi našu” ili “Braćo, živi i zdravi bili sto godina”, oni u Hrvatskoj se bave utvrđivanjem identiteta i objavama fotografija mogućih počinitelja.

Za to vrijeme šibensko-kninski župan Marko Jelić poziva na smirivanje tenzija, ističući da je “radio i radi na promicanju tolerancije, uključivosti i jednakopravnosti”.

– Izrazito sam ponosan što smo u sredinama gdje žive hrvatsko i srpsko stanovništvo uspjeli ostvariti dijalog i sinergiju na korist opće zajednice. Međutim, ovakvi nepromišljeni incidenti ne mogu ići u prilog demokratskoj budućnosti, otvorenom društvu i inkluzivnim načelima. Čin skidanja hrvatske zastave iz hrvatskog grada heroja Knina, uz gestikulaciju koja se koristila u vrijeme velikosrpske agresije nije ništa drugo nego barbarizam koji za cilj ima provocirati i dijeliti – naveo je župan Jelić.

Poručio je da “ovom prilikom nisu povrijeđeni samo Hrvati i hrvatski branitelji već i Srbi koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu te poštuju njezine institucije i zakone”. Jelić je pozdravio postupanje policije koja je provela kriminalističku istragu nad osumnjičenima.

– Takva reakcija institucija snažna je poruka za cijelo društvo da su zastava, grb i himna ustavne kategorije zaštićene zakonom. Hrvatsku smo izborili krvlju u obrambenom ratu i ostvarili tisućljetni san. Oni koji se s takvim načelima ne mire i ne poštivaju red i poredak trebaju znati da će u protivnom odgovarati pred zakonom – poručio je župan.

Novosti

Facebook
E-mail