Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

SVEČANA AKADEMIJA POSVEĆENA TARASU ŠEVČENKU

U subotu, 25. ožujka 2023. u Zagrebu je održana svečana Akademija posvećena 209. obljetnici rođenja i 162. obljetnici smrti ukrajinskog književnika, slikara, humanista, borca za slobodu i neovisnost Ukrajine, genija, duhovnog oca i najvećeg sina Ukrajine Tarasa Gregoroviča Ševčenka.

Tog su sudionici Akademije položili cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika Tarasu Ševčenku u Zagrebu, te minutom šutnje odali počast svim žrtvama koje su poginule braneći slobodu i neovisnost Ukrajine.

Ispred spomenika prigodne riječi o značaju Tarasa Ševčenka uputio je Slavko Burda, predsjednik Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Kobzar” iz Zagreba.

Proročanske riječi neprikosnovenog borca za slobodu i neovisnost Ukrajine, Tarasa Ševčenka, aktualne su i danas. Nadahnuti njegovim riječima, životom i djelom, ukrajinski narod se ujedinjuje u odbrani Ukrajine i uz pomoć cijelog svijeta čini korake prema oslobođenje svoje zemlje. Svi vjeruju u pobjedu dobra nad zlom, vjeruju u pravdu i istinu te se svi nadaju brzoj pobjedi. Europa  i cijeli svijet dive se i   zahvalni su hrabrim ukrajinskim braniteljima, Oružanim snagama Ukrajine, izdržljivosti napaćenog, ujedinjenog i ranjenog ukrajinskog naroda, a zajedničkom borbom i uz Božju pomoć žele protjerati ruskog agresora iz  zemlje i tako sačuvati cjelovitost suverenog teritorija Ukrajine. Kod spomenika Tarasu Ševčenku nazočnima se  obratila i gospođa Zdravka Bušić, saborska zastupnica i voditeljica međuparlamentarne skupine Hrvatska-Ukrajina, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. U ime  Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj pozdravnu riječ uputio  je  Ruslan Egorov. Među uvaženim uzvanicima i gostima bila je i gospođa Sanja Ćorluka, predstavnica Grada Zagreba. Svečanosti su bili nazočni i članovi Kulturnog društva Ljubljana-Kijev, predvođeni predsjednikom Andrijem Hevkom. Ukrajinsku zajednicu Zagreba predstavljali su Marija Meleško i Viktor Filima, a Hrvatsko-ukrajinsko društvo Miroslav Kirinčić i Marija Kuljčicka-Petanović. Uz njih su bili brojni članovi i simpatizeri UKPD „Kobzar“ – Zagreb i već spomenutih društava koji su položili cvijeće na spomenik i poklonili se pjesniku Tarasu Ševčenku.

Potom je u dvorani Turističko – ugostiteljskog učilišta održana  svečana Akademija posvećena Tarasu Ševčenku. Himne Hrvatske i Ukrajine izveo je ukrajinski vokalno-instrumentalni ansambl Glazbene škole iz Karlovca. Nazočnima je  prezentiran dokumentiran je film o Tarasu Ševčenku.

O značaju Tarasa Ševčenka, njegovom životu i djelu govorili su Slavko Burda, Andrij Hevka, Đuro Vidmarović, Pavlo Golovčuk i Ivica Jurjević.

 Glazbeni program izveli su: Vokalni trio Ćirilometodskog zbora pod ravnanjem Katarine Rončević, solistica UKPD“ Kobzar“  – Zagreb Olena Ciglenjak, a ansambl Glazbene škole iz Karlovca izveo je splet ukrajinskih pjesama na riječi Tarasa Ševčenka.

Slavko Burda

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave