Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

SUSRET U BUJAMA: Uspostavljena međunarodna suradnja antifašista Hrvatske i Italije

(Foto: Sanja Bosnić)

Postignut je dogovor o međunarodnoj suradnji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske i Nacionalne udruge partizana Italije (ANPI).

Na radnom sastanku održanom u gradskoj vijećnici Grada Buja, predsjednik SABA Franjo Habulin i predsjednik ANPI-ja Gianfranco Pagliarulo, dogovorili su programske odrednice dviju udruga na nacionalnoj razini za 2022. godinu.

Domaćin susreta, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin ocijenio je ovaj susret povijesnim jer se po prvi puta od osnutka tih udruga uspostavio most suradnje na tom nivou. Inicijativu su pokrenuli Edi Andreašić, predsjednik UA Bujštine i Fabio Vallon, predsjednik provincijskog odbora ANPI-ja, Trst.

ANPI širi suradnju izvan granica Italiji

– Europa proživljava teške trenutke, ne samo gospodarski nego i politički pa smatram neophodnim jačati povezanost i suradnju antifašističkih udruga kao i ljevičarskih političarskih partija, kazao je uvodno Pagliarulo.

Osvrnuo se ukratko na povijest ANPI-ja koji se kao udruga formirao 1944. u Rimu nakon oslobođenja tog dijela Italije, da bi se borba kasnije nastavila na okupiranom sjeveru, sve do oslobođenja, 25. travnja 1945. Udruga je do 2006. godine u svojim redovima okupljala bivše partizane i njihove članove obitelji, a kasnije proširuje članstvo na ostale koji dijele ideju antifašizma. Danas broje oko 130 tisuća članova na cijelom talijanskom teritoriju, te zauzimaju važnu ulogu u političkom životu države. Cilj im je izvan granica Italije, u EU, uspostaviti programski uske odnose sa svim koji dijele njihov svjetonazor, a poglavito sa slovenskim i hrvatskim antifašistima. Stoga je Pagliarulo, obrazložio svoj plan suradnje sa SABA za 2022. godinu.

– Kao prvo pozivam Habulina na naš nacionalni kongres koji se održava u Ricconeu, u blizini Riminija, od 24. do 27. ožujka, predlažući nastavno da se 8. rujna na Rabu, u bivšem talijanskom fašističkom koncentracijskom logoru Kampor nakon komemorativnog skupa, održi simpozij uz prisustvo povjesničara i povede rasprava na zadanu temu. Primjerice, o odgovornosti fašističke Italije prema poglavniku Ante Paveliću ili nešto po dogovoru.

Antifašizam u Ustavu RH

Habulin se načelno suglasio s prijedlogom, istaknuvši povijesni značaj i važnost Narodno oslobodilačkog pokreta na ovim prostorima u II. svjetskom ratu pod vodstvom partizanskog maršala Josipa Broza Tita.

– SABA je nasljednik partizanskog antifašističkog pokreta, i slijednik društveno političke organizacije tzv. Saveza udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR-a) iz Jugoslavije, a naša je antifašistička demokratska utemeljenost i opredijeljenost Republike Hrvatske ugrađena u Ustav RH, pojasnio je talijanskim kolegama kazavši da će ideju međunarodnog susreta/simpozija na Rabu nastojati ugraditi protokolarno u program kojega potpisuje Vlada RH, Ured predsjednika RH, Grad Rab i SABA RH.

Smatra oportunim uputiti poziv na komemoraciju i Predsjedniku Republike Italije. Habulin je potom pozvao kolegu Pagliarula u sjedište SABE, da u radnoj atmosferi razmijene ideje i plan aktivnosti dugoročne suradnje. Naveo je da je trenutno živućih oko 780 umirovljenika iz redova partizana, te 190 partizana –s invaliditetom iz rata, a da SABA broji oko 25 tisuća članova.

Apel europarlamentarcima

U nastavku razgovora raspravljalo se o spomenicima podignutima nakon rata posvećenih herojima i događajima iz NOB-a, devastaciji te održavanju.

Habulin je spomenuo sporadične slučajeve uništavanja, naglasivši pri tome, da oni što su rangirani kao spomenička baština od nacionalnog značaja, izuzetne umjetničke vrijednosti su pod zaštitom i brigom nadležnog Ministarstva kulture i medija RH te je suradnju s ministricom Ninom Obuljen Koržinek ocijenio vrlo korektnom.

Pagliarulo je izrazio žaljenje što u Italiji raste broj ulica, trgova i ostalih javnih institucija kojima se nadijevaju imena fašističkih ideologa ili događaja iz tog mračnog doba. Sastanak je zaključen dogovorom oko pokretanja inicijative prema europarlamentarcima da se u EU prihvati rezolucija koja se temelji na ideji antifašizma, antinacizma i antirasizma, jer će se u svibnju na dnevnom redu EU parlamenta naći tema o budućnosti Europe.

U delegaciji SABA RH bili su : Edo Jerman , potpredsjednik SABA RH, Jovan Vejnović, član komisije za međunarodne odnose SABA RH i Edi Andreašić, predsjednik UA Bujštine. Članovi talijanske delagacije ANPI-ja :Dino Spanghero, koordinator ANPI-ja Regije Friuli-Venezia, Fabrizio De Sanctis, član ANPI-ja Rim, Fabio Vallon, predsjednik provincijskog odbora ANPI –VZPI, Trst.

(Glas Istre/Sanja Bosnić)

Facebook
E-mail