Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Benčić: Meni je žao to reći, ali i Domovinski pokret i novi koji su nastali – sve je to bazen Andreja Plenkovića

Sandra Benčić, saborska zastupnica zeleno-lijevog bloka, gostovala je na N1 gdje je, među ostalim, govorila o zabrani “Za dom spremni”, obnovi nakon potresa, ali i o suradnji s oporbom.

Foto: FaH

Predsjednik zagrebačke židovske općine Ognjen Kraus pokrenuo je inicijativu da se ide u izmjene kaznenog zakona da se zabrani “Za dom spremni”.

Premijer na pitanje hoće li od toga nešto biti kaže da to već postoji u zakonu.

“On ne želi to explicite staviti u propise jer bi imao problema s dijelom svog biračkog tijela, to je politička kalkulacija. Njemu je to problem otvoreno reći i on će to izbjegavati dok god maksimalno. Meni se čini da je to osnovni civilizacijski doseg, da se ZDS i sve što jesu simboli i obilježja fašizma, nacizma, sankcionira, međutim to se neće dogoditi nikad za vrijeme HDZ-ove Vlade iz razloga koje sam rekla.

A ovo ‘to već postoji u zakonu’ ili ‘to je po zakonu’ je postala omiljena uzrečica političkih elita kada ogreznu u krajnje nemoralnim i neprihvatljivim praksama kao što je sad bio slučaj s HNB-om. Ne samo s trgovanjem dionicama, nego i činjenicom da oni koji nadziru banke pri prodaji potraživanja, između ostalog građana agencijama za naplatu potraživanja, koje su potpuno neregulirane, onda si još od tih agencija kupuje nekretnine po nižoj cijeni od tržišne.

To je… da, to je po zakonu, ali zato jer oni pišu zakone na način da bi jednog dana kada ogreznu mogli reći ‘to je po zakonu’ i zato se svaka naša inicijativa koja ide u smjeru tih izmjena, i Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o zaštiti potrašača koja bi onemogućila prodaju duga potrošača agencijama, stopira od strane vladajućih. Agencija za naplatu potraživanja, to je industrija vrijedna 40 milijardi kuna. Imamo industriju vrijednu 40 milijardi kuna koja je potpuno neregulirana”, komentirala je Benčić.

‘HDZ ne radi stvari od kojih oni neće imati direktne koristi’

Bliži se druga godišnjica zagrebačkog potresa, obnova ne ide nikako, pitanje je što će se uspjeti iskoristiti od europskih sredstava koja su nam na raspolaganju, oporba je zatražila ostavku ministra graditeljstva Darka Horvata, no to će se teško dogoditi. Hoćemo li ipak doći do točke da neko ipak preuzme odgovornost?

“Bojim se da ne, to se nikad nije dogodilo. Meni je zaista neshvatljivo kako se isplati HDZ-u imati takvu propast projekta obnove. Ne može se to nikome politički isplatiti i zato mi nije jasno kako ne ulažu više energije u sam taj proces. Možemo reći za Zagreb da ne vole novu gradsku vlast, ali ni na Baniji nema pomaka.

Obilježje HDZ-a već 30 godina je da nikad ne rade stvari od kojih oni neće imati direktnu korist, odnosno one procese koji izlaze van jednog mandata. Ako sada treba napraviti nešto što će pokazati rezultate za sedam-osam godina, oni nemaju motivaciju da to rade, oni rade ono što im donosi trenutnu popularnost. Ako smijene ministra Horvata, priznaju da ovo do sada nije bio sustav, oni će u tom trenu nešto političkih bodova možda izgubiti. To je privremena stvar, ali njima je to bitnije od ukupne koristi za ovo društvo. Oni idu u one stvari koje im daju trenutnu korist, trenutnu popularnost i zato mi nemamo nikakve reforme – jer se to njima ne isplati”, rekla je Benčić.

‘Imamo zadatak u dvije godine pokazati kako bi Hrvatska izgledala da smo mi na vlasti’

Kaže da oporba ne može srušiti vlast je nema većinu.

“Ne samo da nemamo većinu, nego ta većina koju Plenković ima nije tanka kako neki misle, sada su dobili pojačanje od Hrvoja Zekanovića. Realno, to je postojalo i prije, ali našlo bi ih se još i naći će ih se još ako bude trebalo jer je jednostavno cijela sturktura desnica koja se raspala nakon što je ušla u sabor podložna tome da budu žetončći. Meni je žao to reći, ali i Domovinski pokret i novi koji su nastali, više nitko ni ne zna kako se zovu ti klubovi, sve je to bazen Andreja Plenkovića”, rekla je Benčić.

Ipak, dio oporbe, kaže, dobro surađuje. Rekla je i da s SDP-om nemaju nikakve konkretne dogovore niti vode pregovore.

“No se niti ne radi toliko prije izbora. Cijela progresivna oporba zaista dobro surađuje. Nije tu samo SDP, nego i Klub Centra i GLAS-a, Klub HSS-a i Radničke fronte i socijaldemokrati. Imamo zajedničke inicijative, obavještavamo se s stvarima, dogovaramo se kada i s čime izlazimo i mislim da je tu suradnja dobra. Imamo zadatak u dvije godine pokazati što je altrenativa, kako bi Hrvatska izgledala da smo mi na vlasti.

To je ono što moramo koumunicirati građanima, a ova dnevna medijska prepucavanja, to politički nije korisno. Mi ne dodajemo nikakvu vrijednost niti građanima niti zemlji. Mislim da se na to moramo orijentirati, zato smo izašli s prijedlogom pravosudne reforme, uskoro ćemo s prijedlogom stambene reforme i drugim prijedlozima. Mislim da to moramo raditi kontinuirano.

Treba postojati kontinuirani rad, svaki dan, na objašnjavnju kako ova zemlja, a zaista ima šanse, može biti bolja. Ne može nam zemlja biti bolja samo s time da da se promijeni politički ešalon, za mnoge stvari se svi zajedno moramo mijenjati i mijenjati nekakav odnos jedni prema drugima i prema zajedničkom javnom dobru. Ako to ne napravimo, nego i dalje imamo atomizaciju da se svaki bor samo za sebe, nećemo uspjeti kao zajednica”, rekla je Benčić.

Reforma pravosuđa

“Ministar Ivan Malenica otvoreno kaže da možda predsjednik Vrhovnog suda nema uvid u cijelu reformu. Pa čije je to odgovornost, kako je to moguće? Kako je moguće da Ministarstvo radi na nekoj reformi o kojoj ništa ne zna predsjednik Vrhovnog suda. Sve je time rečeno jer činjenica da se iza zatvorenih vrata planira nešto što se naziva reformom, a reforma nije, činjenica da nije uključen predsjednik VS-a, a kamoli šira javnost pokazuje u kojem smjeru to ide.

I dalje smo na istom, radi se na HDZ-ovom pokušaju prikazivanja da rade reformske procese, ali u stvarnosti se ne radi o promjenama koje će donijeti kvalitetnije pravosuđe i koje će građanima donijeti ne samo pravo, nego i pravdu”, rekla je Benčić.

(Direktno.hr)

Facebook
E-mail