Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Što su pokazali izbori u Splitu? HDZ je dubinski poražen, a Puljak i dalje nije dao odgovor na važno pitanje

Splićani su jednostavno odlučili Ivici Puljku i Bojanu Ivoševiću dati odriješene ruke

Birači u Splitu jednostavno glasaju za konkretne ljude kojima vjeruju, odnosno za one koji su se bavili konkretnim problemima grada i koji im u bavljenju tim problemima izgledaju uvjerljivo. Drugim riječima, od Puljka sada očekujemo konkretne rezultate, zahvaljujući kojima će pasti ili proći na sljedećim izborima

Kao što smo i očekivali, drugi krug gradonačelničkih izbora u Splitu bio je posve nepotreban, što zajedno s još nižom izlaznošću, manjom od trideset posto, doista plastično tjera na promišljanje o temeljitoj reformi izbornog zakona. No, to je sasvim druga tema u odnosu na ishod izbora.

Otišao sam na glasanje nešto prije 16.00 sati i prvi put doživio da nađem prazno biračko mjesto, na kojem su sjedili samo članovi povjerenstva, čak se iznenadivši što je netko ušao, da bi nakon mene ušla još jedna osoba. Generalno govoreći, u gradu je vladalo opće uvjerenje da su ovi izbori nepotrebni, a svakome je bilo jasno, što je na koncu priznao i Zoran Đogaš, da su izbori odlučeni još prije dva tjedna.

Ni jedan ni drugi nisu ništa rekli

Splićani su jednostavno odlučili Ivici Puljku i Bojanu Ivoševiću dati odriješene ruke da Split vode onako kao oni misle da je najbolje, HDZ je realno promašio s kandidatom, pri čemu bi ishod bio isti i da je taj kandidat bio Vice Mihanović, a jedini čovjek koji je imao realnu šansu, a to je bivši gradonačelnik Krstulović Opara, nije se spominjao ni u jednoj kombinaciji.

Presica Đogaša i Mihanovića na kojoj ni jedan, ni drugi nisu ništa rekli, osim vidjet ćemo, prespavat ćemo, analizirat ćemo, ozbiljni smo ljudi, otići ćemo na Ultru pa ćemo vidjeti, pokazala je svu dubinu poraza vladajuće stranke, neadekvatnost kandidata te najzanimljivije pitanje koje nam nakon svega ostaje, a to je tko će zapravo s liste HDZ-a ući u vijeće, budući da su skoro svi zaposleni u nekoj javnoj ili državnoj upravi.

Gradonačelnik se ne mora uhodavati

Dodatno, trebalo bi se dogoditi čudo ili potpuna benevolencija Andreja Plenkovića, da Vice Mihanović ostane čelnik splitskog HDZ-a, no to stranku opet dovodi do pitanja, tko je taj sljedeći. Najviše šansi možda ima Stipe Čogelja, također jedan od zaposlenika u Županiji.

Ivica Puljak je, pak, izjavio kako će se već sutra uhvatiti infrastrukturne i svake druge preopterećenosti grada količinom turista i kako će nastaviti projekte Dračevca i Žnjana te normalnu komunikaciju s premijerom. Ono što sada olakšava situaciju jeste to da ne moramo čekati uhodavanje novog gradonačelnika, budući da je to obavljeno već prošle godine.

Ono što ostaje kao problem jeste to da od Puljka još uvijek nismo čuli kako gleda grad u cjelini, mimo komunalne i turističke problematike. Koja je, npr. kulturna, obrazovna ili sportska politika Splita u budućnosti. A to su jednako važna pitanja kao komunalna ili infrastrukturna.

Ovi izbori su specifično splitski

Na koncu, ono što ne bi bilo pametno jeste izvlačiti zaključke iz splitskih izbora, na način da ih se preslikava na nacionalnu razinu. To konkretno znači da poraz HDZ-a, loš rezultat SDP-a i fantastičan rezultat stranke Centar sasvim sigurno neće biti takvi i u tim omjerima kada se bude glasalo na parlamentarnim izborima.

Birači u Splitu jednostavno glasaju za konkretne ljude kojima vjeruju, odnosno za one koji su se bavili konkretnim problemima grada i koji im u bavljenju tim problemima izgledaju uvjerljivo. Pored toga, nijedna stranka na lokalnim izborima u Splitu nema kredit na ime stranke ili identične ideološke opredijeljenosti, što su sve faktori koji dosta utječu na glasanju na nacionalnim izborima.

Drugim riječima, splitske izbore treba gledati kao specifično splitske, a od Puljka sada očekujemo konkretne rezultate, zahvaljujući kojima će pasti ili proći na sljedećim izborima.

(Telegram / Dragan Markovina)

Facebook
E-mail