Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Spomenik splitskoj mladosti strijeljanoj 1941. godine bio je nakratko išaran, ali koliko god se god vandali ‘trudili‘ toliko će se puta popraviti

(Foto: privatni snimak čitatelja Slobodne Dalmacije)

Nekako svake godine u ovo vrijeme – nepoznat netko išara spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama. Nije propustio to uraditi ni u nedjelju, ali su gradske službe reagirale brzo.

Ploča je oprana, mržnja uklonjena, činjenice ostale. Splitska je mladost, među prvima u Europi, ustala u borbi protiv fašističke okupacije. Za slobodu svoga Splita i hrvatskog naroda. I zato su bili osuđeni na smrt i streljani.

Ustali su i otišli u nepoznato. Mladi. Sportaši. Nogometaši.

– Poneseni snom o slobodi s ovog su mjesta 11. kolovoza 1941. krenuli u borbu partizani Prvog splitskog odreda. Rodoljubivi Split nikada ih neće zaboraviti.

Eto, tako je u kamen uklesano, pa šarali ti neki koliko god hoće puta.

U petak, 26. kolovoza, organizirati će se obilježavanje 81. obljetnice streljanja boraca Prvog splitskog partizanskog odreda i prvog solinskog partizanskog odreda.

Upravo pred ovu ploču u 8.30 sati će se položiti cvijeće u upaliti svijeće, a nakon toga će predstavnici udruga i vlasti krenuti za Košute. oko deset sati se očekuje polaganje cvijeća na mjesto pogibije boraca Odreda na Ruduši pred spomenikom.

(Slobodna Dalmacija/Milena Budimir)

Facebook
E-mail