Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Spomenici NOB-a ulaze u turističku ponudu Novog Sada

Na potezu između Banstola na istoku i Vizića i Neština na zapadu, obuhvaćeno je preko 60 spomenika i drugih oblika naslijeđa antifašističke povijesti, koja su upotpunjena sjećanjima lokalnog stanovništva s ustaničke Fruške gore

(Foto: NP Fruška Gora) Spomenik Sloboda na Fruškoj Gori

Usklopu projekta “Ustanička Fruška gora” Turistička zajednica Novog Sada u svoju ponudu uvrstit će spomenike i obilježja partizanske borbe na Fruškoj gori za što je pripremila i turističku mapu, objavila je Politika.

Turistička organizacija je tim povodom prošle godine provela detaljno istraživanje. Obišli su spomeničko naslijeđe i znamenita mjesta koja se nalaze duž Partizanskog puta. Na potezu između Banstola na istoku i Vizića i Neština na zapadu, obuhvaćeno je preko 60 spomenika i drugog naslijeđa antifašističke povijesti, koja su upotpunjena sjećanjima lokalnog stanovništva. Pored turističke mape spomenika, priređena je izložba fotografija „Ustanička Fruška gora” koja će u sjedištu TONS-a na Trgu slobode biti otvorena do 12. juna.

Ističu da su tragovi antifašističke povijesti upisani u fruškogorski predio, sjećanja stanovnika, muzejske postave i historijske čitanke, a cilj projekta je bio da identificira spomenike Narodnooslobodilačke borbe duž Partizanskog puta, grobna mjesta i priče, i da to naslijeđe reafirmira kao ono koje ne samo da osvjetljava današnjicu, nego i postaje dio turističke ponude novosadskog područja.

Istovremeno, cilj je da spomeničko naslijeđe antifašizma: “Sloboda” na Iriškom vencu, Spomen-obilježje “Jabuka”, Lepinjicin grob blizu Letenke, Rohalj baze kod Divoša, Pinkijev grob u blizini izletišta Široke Ledine kod manastira Mala Remeta, učini vidljivim i preporuči kao dio posebne turističke rute, ali i dio pješačkih, gastro, vinskih, manastirskih i drugih turističkih tura Fruške gore.

Izradi mape prethodilo je istraživanje antifašističkog naslijeđa Fruške gore, obilazak terena, fotografiranje spomenika, predjela, turističke infrastrukture, suprastrukture, naselja duž i u blizini Partizanskog puta, pisanje tekstova u vezi s odabranim dijelom antifašističkog naslijeđa Fruške gore.

Novosti

Facebook
E-mail