Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Škola demokracije

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Sl iz Slovenije provodi projekt „Europsko antifašističko naslijeđe“. Projekt je financiran kroz program Europa za građane– Aktivno europsko sjećanje.

Projekt je zamišljen kao odgovor na društvene trendove jačanja govora mržnje i netolerancije. Očekivani rezultati ovog projekta su: mobilizacija stručnosti, aktivizma i povezivanje stručnih zajednica radi razmjene znanja u suvremenom kontekstu u te tri zemlje koje dijele zajedničku povijest u odnosu na antifašistički pokret i zajedničke suvremene probleme povezane s povijesnim revizionizmom. Drugo, očekujemo povećanje svijest i dostupnost informacija među mladima o vrijednostima antifašističkog pokreta, važnosti građanske hrabrosti u totalitarnim režimima i prepoznavanju propagande koja dovodi do zločina nad određenim društvenim skupinama.

U sklopu projekta provodi edukativni program “Škola demokracije”. Cilj programa je educirati  mlade aktiviste, učitelje, povjesničare i novinare o  temama:

I. Fašistički i nacistički režimi u Europi – od govora mržnje, populističke propagande i netrpeljivosti do Holokausta;

II. Ksenofobija, islamofobija, antisemitizam i diskriminacija Roma i manjina danas;

III. 20 godina Europske povelje o temeljnim pravima: jesu li naša društva u skladu s temeljnim europskim vrijednostima?

Škola demokracije održavat će se od 31. svibnja 2021. do 17. lipnja 2021. u Zagrebu.

Predavanja će održavati prof. dr.sc. Hrvoje Klasić (Filozofski fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc.Tvrtko Jakovina,( Filozofski fakzultet u Zagrebu), Lovro Kralj (doktorant na CEU u Budimpešti), prof.dr.sc.Franko Dotta (Filozofski fakultet u Rijeci), dr. sc. Snježana Vasiljević (Pravni fakultet u Zagrebu), Sara Kekuš, (Centar za mirovne studije), Ivan Novosel (Kuća ljudskih prava), predstavnik Ureda Pučke pravobraniteljice. ga pučke pravobraniteljice u demo

Za sva pitanja možete se obratiti na e-mail: sabh@sabh.hr

Facebook
E-mail