Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Škola demokracije nastavlja s ciklusom predavanja

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Sl iz Slovenije provodi projekt „Europsko antifašističko naslijeđe“. kroz program Europa za građane – Aktivno europsko sjećanje.

Projekt je zamišljen kao odgovor na društvene trendove jačanja govora mržnje i netolerancije. Očekivani rezultati ovog projekta su: mobilizacija stručnosti, aktivizma i povezivanje stručnih zajednica radi razmjene znanja u suvremenom kontekstu u te tri zemlje koje dijele zajedničku povijest u odnosu na antifašistički pokret i zajedničke suvremene probleme povezane s povijesnim revizionizmom. Od Projekta se očekuje  povećanje svijesi i dostupnosti informacija među mladima o vrijednostima antifašističkog pokreta, važnosti građanske hrabrosti u totalitarnim režimima i prepoznavanju propagande koja dovodi do zločina nad određenim društvenim skupinama.

U sklopu projekta provodi se edukativni program “Škola demokracije”, namjera kojeg je educirati  mlade aktiviste, učitelje, povjesničare i novinare o  temama: Fašistički i nacistički režimi u Europi – od govora mržnje, populističke propagande i netrpeljivosti do Holokausta; potom o Ksenofobiji, islamofobiji, antisemitizmu i diskriminaciji Roma i manjina danas; te o Europskoj povelji o temeljnim pravima.

U srijedu 02.06. završen je prvi modul škola demokracije. U tri dana predavanja su održali prof. dr. sc. Hrvoje Klasić, prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina te Lovro Kralj.

Od utorka, 08.06., Škola demokracije nastavlja s  novim ciklusom predavanja.

Ksenofobija, islamofobija, antisemitizam i diskriminacija Roma i manjina danas:

08.06. Uloga pučke pravobraniteljice u demokratskom društvu, Tena Šimonović Einwalter, Pučka pravobraniteljica

09.06. Kriza solidarnosti u kontekstu migracija, Sara Kekuš, Centar za mirovne studije

10.06. Izgradnja hrvatske LGBTIQ zajednice u politički subjekt kroz Povorke ponosa,  Franko Dotta, Zagreb Pride

Facebook
E-mail