Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sjećanje na žrtve Dudika, 80-ta godišnjica Ustanka protiv fašizma i 80-ta godišnjica strijeljanja prve grupe na Dudiku

Danas u Vukovaru na Spomen parku Dudik “Sjećanje na žrtve Dudika i 80-tu godišnjicu Ustanka protiv fašizma, i 80-ta godišnjica od strijeljanje prve grupe rodoljuba na Dudiku”U prisustvu preživjelih boraca NOB-e i 35 delegacija iz RH, Srbije i BiH, te velikog broja antifašista, simpatizera i potomaka strijeljanih rodoljuba prisutnima se obratio izaslanik SABA RH, podpredsjednik Lazo Đokić.

Komemoraciji je između ostalih prisustvovali: Saborska zastupnica Dragana Jeckov, predsjednik FIR-a Vilmoš Hanti, izaslanik predsjednika Subnor-a Srbije Zoltan Dani, izaslanik ambasade Ruske Federacije vojni ataše Genadij Možajev.

Poslije polaganja vijenaca uslijedio je program u izvođenju VSPD Javor i recitaciji Ljiljane Bajac – Nikolić i Milice Šarčević.

Nakon komemorativnog dijela, otvorena je izložba dokumentarne fotografije,Crvena armija u borbi za slobodu uz učešće Javora.Izaslanik SUBNOR-a Srbije Zoltan Dani uručio je medalju borca Vasilju Kostelniku koja mu je dodijeljena povodom 80-te godišnjice donošenje Odluke o podizanju Ustanka protiv fašizma 04.07.2021 u Beogradu.

Prisutne su pozdravili gosti. Domaćin, Lazo Đokić zahvalio se svima koji su pomogli organizaciji programa a posebno gostima koji su svojim prisustvom uveličali obilježavanje manifestacije.

Lazo Đokić – facebook

Vukovar, 31.7.2021.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave