Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Keleminec: Ne bojim se kaznene prijave za poticanje na nasilje i mržnju

Desetak simpatizera filoustaške stranke A-HSP prosvjedovalo je ispred sjedišta SNV-a u Zagrebu, tvrdeći da su im u Srbu narušena osnovna ljudska prava

A-HSP ispred sjedišta SNV-a (foto Novosti)

Šačica pripadnika filoustaške stranke A-HSP, na čelu s predsjednikom Draženom Kelemincem, održali su u subotu 31. jula prosvjed ispred sjedišta SNV-a u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Preko You Tube kanala stranke Keleminec je pozvao sve “Hrvatice i Hrvate”, posebno “dragovoljce Domovinskog rata”, na prosvjedni skup “Srb nije Srbija, Srb je Hrvatska”. Međutim, odazvalo se tek desetak Keleminčevih istomišljenika. Policijskog osiguranja je bilo duplo više. Ispred SNV-a su razvili transparent “Krvavi Srb”, a prosvjednici su nosili majice “Tito zločinac”.

Ova stranka je nakon dugo vremena dobila komadić medijskog prostora jer su danima prije obilježavanja Dana ustanka u Srbu izazivali nerede u tom mjestu. Nakon što su uznemiravali mještane i izmišljali sukobe, Keleminec je s pratnjom otjeran iz Srba 26. jula. Okupljenima je ispričao što su tamo doživjeli i kako je policija prema njima postupala.

Između ostalog, Keleminec je rekao da je uhapšen već 22. jula pri dolasku u Srb. Prema njegovim riječima, policija ga je odvela u Zadar u psihijatrijsku bolnicu, odakle je pušten, jer je na psihijatrijskom vještačenju procijenjeno da je zdrav. Vratili su ga u Liku, u Gračac, gdje je proveo cijelu noć, a potom izveden pred Prekršajni sud. Policija je tražila mjeru opreza zabranu pristupa Srbu i zadržavanje u pritvoru, međutim, sutkinja je odbila te zahtjeve. Požalio se da je ih policija dočekala kada se iz pritvora vratio u Srb te da njemu i kolegama nisu dali da se zadržavaju kod spomenika. Za sve krivi predsjednika SNV-a Milorada Pupovca, premijera Andreja Plenkovića i ministra unutranjih poslova Davora Božinovića.

– Pupovac živi na račun hrvatske države i diktira Božinoviću i Plenkoviću što će raditi. Ne bojim se novih prekršajnih prijava, ne bojim se ni kaznenih prijava za javno poticanje na nasilje i mržnju. Sve što je on rekao na konferenciji, MUP izvršava, kao da je Pupovac predsjednik Vlade i ministar policije. Ovdje se krše osnovna ljudska prava, krše se zakoni Republike Hrvatske, Ustav i Zakon o javnom okupljanju. Nitko ne može u Srb tko ima hrvatsku domovnicu. Samo mogu Pupovčevi, odabrani i oni koji tamo žive – kazao je Keleminec.

Prosvjedni skup za završen nakon 45 minuta uz čitanje vjerskih molitvi.

(Portal Novosti)

Facebook
E-mail