Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sjećanje na Igman

Veličanstvenom kolonom od preko 2.000 učesnika, koja se 28. januara po hladnoći i snijegu kretala od Brezovače do centralnog spomenika na Igmanu, obilježena je 81. godišnjica Igmanskog marša

Antifašisti na Igmanu

Krajem januara 1942. godine Prva proleterska brigada našla se na Romaniji u okruženju jakih njemačkih snaga. Štab brigade donio je odluku da se izvrši rizičan, ali jedini mogući pokret. Proći pored samog Sarajeva, pa preko planine Igman, prema oslobođenom gradu Foči, gdje se probio Vrhovni štab s Titom. Marš je izveden noću između 27. i 28. januara, po dubokom snijegu i na hladnoći od minu 40°C. Igmanski marš ušao je u legendu zato što su borci izdržali strašnu hladnoću od koje je drveće pucalo. Kad su stigli na cilj, 40 teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču, gdje su junački podnijeli nadljudske bolove u operacijama bez ikakvih narkotičkih sredstava.

Veličanstvenom kolonom od preko 2.000 učesnika, prošle subote, 28. januara, obilježena je 81. godišnjica tog marša. Ljudi su po hladnoći i snijegu hodali s Brezovače na Igman do centralnog spomenika, gdje su delegacije antifašističkih udruženja odale počast palim borcima NOR-a. Nakon toga učesnici su prisustvovali kulturno-umjetničkom programu, a vojska BiH pripremila je grah za sve učesnike.

Kao i svake godine, na ovogodišnje obilježavanje stigli su antifašisti iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije: Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Na obilježavanje je iz Hrvatske stigla i delegacija ZUABA Vukovarsko-srijemske županije, pod vodstvom potpredsjednika SABA RH Laze Đokića, i pridružila se ostalim učesnicima u maršu i polaganju cvijeća.

(Novosti/Jovan Nedić)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave