Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Zagreb je s razlogom postao Grad heroj

Zagreb bi se danas na najbolji mogući način odužio borcima tako da očuva uspomenu na slavne dane NOB-a i vrati imena ulica i trgova uklonjenih prije 30 godina, rekao je predsjednik SABA RH Franjo Habulin na obilježavanju 79. godišnjice formiranja Desetog korpusa

(Foto: Nenad Jovanović) Počasni predsjednik SABA RH S. Mesić obraća se prisutnima u Staroj gradskoj vijećnici

Udvorani stare gradske vijećnice na zagrebačkom Gornjem gradu 4. februara održan je skup povodom 79. godišnjice osnivanja Desetog korpusa NOVJ-a, koji je nosio i naziv Zagrebački. Organizirali su ga Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i Koordinacija zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista županija Zagrebačke regije i sjeverozapadne Hrvatske. Uz veći broj antifašističkih aktivista i rukovodilaca SABA RH, prisustvovali su mu i predstavnici Grada Zagreba, predsjednik gradske Skupštine Joško Klisović i Rada Borić kao izaslanica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, počasni predsjednik SABA RH Stjepan Mesić, zastupnik SDP-a Arsen Bauk, predstavnici Ministarstva branitelja, kao i druge javne ličnosti.

U govoru o osnivanju, ulozi i ratnom putu Desetog korpusa predsjednik SABA RH Franjo Habulin podsjetio je na odluku Vrhovnog štaba i Josipa Broza Tita na osnovu koje je 19. januara 1944. u potkalničkom mjestu Rasinji formiran Deseti korpus NOVJ. Činile su ga jedinice 32. i 33. divizije NOVJ, više partizanskih odreda koji su operirali po sjeverozapadnoj Hrvatskoj i diverzantski bataljon.

– Ustaški režim je svojim terorom nastojao zaplašiti narod, ali on se nije dao pokoriti, već je krenuo u ustanak koji je nakon četverogodišnje borbe završio pobjedom. Ali danas, 78 godina nakon pobjede antifašističke koalicije, agresivni povijesni revizionizam piše novu lažnu povijest, manipulira podacima i truje mlade generacije falsificiranom slikom mračne prošlosti. Val revizionizma prijeti potopom svega što je Hrvatsku učinilo civiliziranom državom. Od prvih dana traje trend veličanja ustašstva i relativiziranja ustaških zločina. Najzloćudniji oblik pripreme terena za njegovu renesansu svjesni je nedostatak relevantnih informacija u udžbenicima zbog čega mlade generacije ne znaju povijest zemlje u kojoj žive – rekao je Habulin.

– Ako razmaknemo naslage revizionizma, na svjetlo dana izlazi istina da je ustanak povela Komunistička partija Jugoslavije na čelu s Titom, da je slavna epopeja imala golemi odjek kod saveznika, da su temelji hrvatske državnosti nastali na trećem zasjedanju ZAVNOH-a 1944. u Topuskom i da je Badinterova komisije Hrvatsku priznala u avnojevskim granicama u kojima je bila u vrijeme Jugoslavije. Borci Desetog korpusa i čitave sjeverozapadne Hrvatske mogu biti ponosni na svoj doprinos NOB-u jer su na najbolji način skinuli ljagu koju je hrvatskom narodu nanio ozloglašeni režim NDH. A Zagreb je za sve svoje borce i žrtve s razlogom dobio Orden narodnog heroja i naziv Grad heroj. Zagreb bi se i danas na najbolji mogući način odužio borcima Desetog korpusa tako da očuva uspomenu na slavne dane NOB-a, vrativši imena ulica i trgova uklonjenih prije 30 godina. Izrazimo zahvalnost i cijenimo njihovu žrtvu – zaključio je Habulin.

Joško Klisović je ukazao na još uvijek legalizirano postojanje ustaškog pozdrava i marširanje gradom u crnim uniformama.

– U Vladi ne znaju što bi s tim i kažu da su to dvostruke konotacije. Nisu, to samo može biti dvostruko licemjerje. U borbi između zla i dobra mora se reći što je zlo, a što dobro. Fašizam je bio zlo, a dobro ga je pobijedilo. Franjo Tuđman je kao antifašist znao što radi kad smo u Ustav stavili ZAVNOH nasuprot NDH, dok danas neke stranke imaju agendu da ga maknu. To im neće proći, baš kao što u gradskoj Skupštini nije prošao zahtjev da se na Mirogoju napravi ustaško groblje. Dok sam predsjednik to neće proći – rekao je i naglasio da će zagrebačke vlasti vratiti ime trga maršala Tita.

– Vratit ćemo sjaj antifašizma ovoj zemlji. To zaslužuju i sadašnje i buduće generacije. Borba za osnovna ljudska prava, pravo na slobodu vjeroispovijesti, pravo na političko razmišljanje, jednakost među ljudima, sve je to utkano u antifašističku Evropu i napredne građane Hrvatske – naglasio je Klisović.

Prisutnima se obratio i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Nema dvostrukih konotacija, ima samo ustaških pozdrava, rekao je o umjetnim dvojbama oko “Za dom spremni”.

– Očekujem da će biti ukinute neke odluke koje kao građani 90-ih nismo na vrijeme spriječili. Ukinuta je ulica 8. maja, što je bila velika greška, ali u vrijeme kad se organiziralo kako braniti Hrvatsku, donesene su mnoge odluke kojima nije mjesto u ovom gradu i u ovoj zemlji. Dio te ulice dobio je ima baruna Trenka. Zašto bi on trebao imati ulicu u Zagrebu? Imao je selo u požeškoj kotlini i bio zadnji koji je primjenjivao “ius primae noctis” (pravo prve bračne noći). On je služio austrijskoj carici – upitao je Mesić.

Spomenuo je i da je Tuđman rekao da će se o spomenicima odlučivati nakon rata.

– Ali vrlo brzo se počelo s rušenjem. Iako treba žaliti sve spomenike koji su srušeni, ima jedan za koji nam povijest neće oprostiti, a to je onaj na Kamenskoj, rad Vojina Bakića koji je bio svjetska vrijednost. Dakle, treba riješiti neke stvari koje nismo riješili na vrijeme – podvukao je Mesić na kraju izlaganja.

O značenju NOB-a na području Hrvatske, govorio je bivši partizan Mile Knežević, podsjetivši i na ulogu Četvrtog korpusa NOVJ.

Skup je uveličao mješoviti pjevački zbor Lira Židovske općine u Zagrebu uz konferansu Dubravka Sidora koji je pročitao i jednu priču poznatog književnika i političkog komesara Kalničkog partizanskog odreda Jože Horvata.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail