Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Selo PUŠINA malo selo marljivih ljudi

Selo Pušina , do 1991. godine u sastavu Općine Orahovica, nalazi se podno planine Papuk, a po promjeni vlasti pripadne Općini Čačinci. Težak je to život bio većinom stočara i ratara a sve su još otežavale razne promjene gospodara ,svakako na štetu i muku većinskog srpskog življa. Posebno kada je fašistička hitlerovska čizma porobljavajući zemlje Europe stigla i u naše krajeve te ustoličila nikome potrebnu a nametnutu NDH. Tada, kao i svuda u našim krajevima posebno je težak život naroda i borba je to za svaki dan života…

Seljani izabiru NOP kao nadu u svoj spas i bore se s okupatorom i domaćim izdajnicima  sve do oslobođenja u maju mjesecu 1945. god.

U tom vremenu za oslobođenje mnogi stradahu kao pali borci za slobodu i žrtve fašističkog terora te im u oslobođenoj Pušini narod podiže spomenik kao zahvalu za stiglu SLOBODU, ali i u znak sjećanja budućim generacijama.

Nažalost te buduće generacije, koje su postale sadašnje generacije, nisu shvatile veličinu i značaj upravo tih borkinja i boraca koji su krv i život svoj položili za slobodu domovine. Gnjevni, oskrvnuše zadnje počivalište hrabrih, upravo onih zaslužnih za slobodu koju i danas uživamo.

A kako živimo u vremenu krojenja i inzistiranju na prekrojenoj povijesti neko zlurado oko, a zbog vlastite potrebe i interesa, već oštećeni spomenik sravni potpuno i izravna sa okolnim zemljištem kako bi se trag dobrih djela naše slavne, bliske, povijesti što više marginalizirao.

Mi Udruge antifašista osuđujemo vandalizme te prirode kao i počinitelje tih i takvih djela smatramo neprijateljima Republike Hrvatske.

Jednako tako osuđujemo vlast u Općini Čačinci, vlast koja još uvijek nije u Drenovcu provela Odluku Vlade da se Ulici 10. travanj poništi ime i ulicu nazove novim imenom koje ime ne bi vrijeđalo tamošnje stanovništvo.

Koliko sam informirana, Gradsko Vijeće općine je prihvatilo Odluku Vlade no nadležni do danas nisu dali novo ime spornoj ulici… 

Tako pošta dolazi i dalje pod nazivom Ulica 10. travnja, a taj datum prvenstveno vežemo za NDH i njezin režim Rasnog zakona, logora i svih nedaća koje je narod na tom prostoru i šire proživljavao.

Što učiniti po tom i sličnim pitanjima ???

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail