Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Salimbeni i Panorama uzdižu Gabriela D’annunzia, osvajača Rijeke i njegov ‘herojski’ ulaz u grad

Polumjesečnik Panorama, koji izlazi na talijanskom jeziku u Rijeci koji sufinanciraju talijanska vlada, hrvatsko Ministarstvo kulture i medija i Slovenija, izlazi već 70 godina.

U najnovijem broju, od 15. ovog mjeseca, pod naslovom “Trenta esempi di ‘fake history'”(Trideset primjera povijesnih falsifikata), autor Fulvio Salimbeni piše neku vrstu recenzije knjige “Le verita nascoste. Trenta casi di manipolazione della storia” (Skrivena istina. Trideset slučaja manipulacije s poviješću), jednog od najpoznatijih talijanskih novinara, povjesničara i pisaca Paola Mielija.

U dugogodišnjoj novinarskoj karijeri Mieli je radio u rimskom tjedniku L’Espresso i La Repubblica, milanskom Corriere della Sera i torinskoj La Stampa. Dva mandata obnašao je dužnost direktora Corriere della sera, najčitanijeg dnevnog lista u Italiji. Mieli je, uz to objavio i dvadesetak knjiga.

Tršćanski profesor zadaje niske udarce renomiranom novinaru i piscu

Dakle, riječ je o iskusnom i uglednom novinaru, piscu i povjesničaru, talijanskom Židovu, rođenom u Milanu, koji je uvijek bio dosljedan i podosta smetao desničarskim povjesničarima i novinarima, pa čak i nekim centroljevičarskim.

Zašto su onda malotiražna Panorama i glavna i odgovorna urednica Ilaria Rocchi odlučili objaviti opširan članak Fulvija Salimbenija kontra Paola Mielija? Članak je objelodanjen na tri stranice formata Globusa i naprosto “smrdi” od kritičkog napada na djelo i njegova autora.

Za naše čitatelje Fulvio Salimbeni, 76-godišnji Tršćanin ne znači ništa, jer ne znaju tko je ta osoba. No, autoru ovog napisa vrlo dobro je poznat više od 15-tak godina, jer je povjesničar i sveučilišni profesor na Sveučilištima u Trstu i Udinama. Pogotovu je znan po svojim novinskim člancima, radovima u časopisima i knjigama u kojima podržava desnu struju povjesničara i novinara, koji se bave žrtvama fojbi i egzodusu tzv. esula.

Tako je stigao do Mielija za kojega tvrdi da je krivotvorio povijest, a u Panorami grafički je uokviren veliki podnaslov u kome piše:”Herojski ulazak u Rijeku pjesnika vojnika D’Annunzia je korišten kao kao temeljni mit o fašističkim jurišnicima, iako mnogi legionari koji su sudjelovali u pothvatu nisu nikada bili pristaše fašizma”. Zatim optužuje Mielija da je to samo jedna od trideset epizoda manipulacije s poviješću s koje autor želi skinuti masku, pozvavši čitatelja da nema povjerenje u nepouzdan izvor i falsifikate (…)”. Prof. Salimbeni “skače” iz razdoblja fašizma na 1592-1605., pa na 1568-139), 1948, itd., izbjegavajući glavnu temu, a to je fašizam.

Ipak, osvrnuo se na suradnju s Hitlerovom vojskom i ustaškom Hrvatskom i njezinim diktatorom fašistom Antom Pavelićem. U Panorami bi trebali znati sve o Gabrielu D’Annunziju, podrijetlom iz Dalmacije, i njegovih šesnaest mjeseci vladavine gradom – Slobodnom Državom Rijeka kojoj nije donio ničeg dobroga. Kad je vojska Kraljevine Italije bombardirala Guvernereovu palaču poginula su 22 legionara, 18 nevinih vojnika i pet civila.

Osim toga, njegovi su vojnici arditi 1920. u Puli ubili četvoricu radnika; po nacionalnosti su bili Hrvat, Talijan, Austrijanac i Čeh, a dvadesetak ranili.

Milan Rakovac govori i piše budalaštine

Da bi bolje prikazali tog “kritičara” navest ćemo samo dva njegova istupa u Italiji, a bilo ih je stotinjak. Tako je bio sudionik zajedno, vjerovali ili ne, s hrvatskim novinarom i književnikom Milanom Rakovcem u gradu Brescia. Oni su, prema izvješću lista Giornale di Brescia (15.05.2010.), govorili o temi Fojbe i egzodus. Prof. Salimbeni se pozvao na svog kolegu i prijatelja dr. Raoula Pupa “najvećeg poznavatelja fenomena fojba i julijanaskog i dalmatinskog egzodusa” (Pupo je objavio više članaka i knjiga o egzodosu tzv. esula, ali je već kritiziran da je postao rivizionist! – op. A.Č.). Rakovac, koji nije povjesničar, ali je nastupio na brojnim okruglim stolovima i skupovima u Italiji, ovaj puta je prekršio sve norme novinara i književnika, te čovjeka. O njemu navedeni list ističe da je romanom “Riva i druži” ’83. na skupu u Bresci pripovjedao o egzodusu 350 tisuća Talijana iz Istre kao rezultat Mirovnog ugovora kojim je Istra prepuštena Jugoslaviji.

Naš čovik dosad je mnogo govorio i objavio budalaštine, ali najgore kad je pisao povijesne laži! Zar Rakovac doista ne zna da Istra nije nikad imala toliki broj stanovnika?! Iz Istre, Rijeke s otocima i Dalmacije ukupno nije otišao toliki broj izbjeglica!

Koliko puta Rakovcu i njegovim istomišljenicima treba nacrtati da je više od 100.000 (a neki tvrde oko 150.000 Hrvata, Slovenaca, Židova, Austrijanaca, Čeha i drugih) napustilo Istru, Rijeku i Dalmaciju.

(Ipress.hr/Armando Černjul)

Članak je izvorno objavljen 18. ožujka 2022.

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave