Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Šaćir Hrustemović, generalni sekretar SABNOR-a: Još se nismo oslobodili fašizma

Njegujemo antifašizam i obilježavamo sve na šta smo ponosni, kaže Hrustemović za Oslobođenje i O kanal

(Foto: Senad Gubelić) Šaćir Hrustemović, generalni sekretar SABNOR-a BiH

Šaćir Hrustemović, generalni sekretar SABNOR-a, za Oslobođenje i O kanal govorio je o obilježavanju godišnjice Igmanskog marša, jedne od najznačajnijih operacija tokom Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

JAČANJE DESNIČARA

– Građani polaze od Zemaljskog muzeja autobusima, kolona ide do podnožja Igmana, odakle su borci Prve proleterske brigade krenuli uz Igman, u tom svom čuvenom maršu. Tu se polaže cvijeće na spomen-obilježje, zatim se polaže cvijeće u Reljevu i odatle se ide prema Brezovači, gdje se na spomen-kosturnici, također, polaže cvijeće. Tu se formira kolona građana koji marširaju do Velikog polja. Po pristizanju kolone na Veliko polje polaže se cvijeće i poslije toga slijedi kulturno-umjetnički program, pa i tradicionalni vojnički grah, druženje svih antifašista iz regiona koji će biti prisutni na Igmanu, opisuje Hrustemović i dodaje da se još nismo oslobodili fašizma.

– Svjedoci smo da se u cijeloj Evropi, pa i kod nas, javljaju ekstremni desničarski pokreti, slobodno možemo reći neofašistički, koji nastoje svoju ideologiju za koju smo mislili da je poražena u Drugom svjetskom ratu plasirati u današnja društva širom Evrope i našem regionu, ističe sekretar SABNOR-a.

Napominje da svi antifašisti imaju obavezu da se bore protiv anomalija u našem društvu, protiv svih retrogradnih snaga koje bi da vrše reviziju historije i da neku svoju ideologiju prenose, što je najgore, na mlade naraštaje.

U našim susjednim zemljama su fašistički i antifašistički pokreti zakonom izjednačeni, u Srbiji je Ravnogorski četnički pokret izjednačen sa antifašističkim pokretom u Drugom svjetskom ratu, pa je rehabilitovan ratni zločinac Draža Mihailović. I u Hrvatskoj ustaški pokret još ima duboke korijene iako je ova država članica EU već nekoliko godina. I kod nas postoje te retrogradne snage, koje nastoje minimizirati postojanje BiH, njeno demokratsko društvo, govore da je BiH samo neka vještačka tvorevina, da je to država stvorena u Daytonu… Svjesno nastoje minimizirati sve stečene tekovine, govori Hrustemović.

Većina je, vjeruje Hrustemović, na strani antifašizma, a “mi njegujemo tradiciju antifašizma i sve događaje na koje smo mi ponosni obilježavamo redovno”.

KOMŠILUK JE NAJPREČI

– Počevši od prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, koji je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Znamo da je BiH poslije nekoliko stotina godina obnovila svoju državnost u Mrkonjić-Gradu i to je kamen temeljac savremene Bosne i Hercegovine. Obilježavamo i drugo zasjedanje AVNOJ-a, jer sve odluke koje su donesene u Mrkonjić-Gradu potvrđene su na AVNOJ-u, gdje je BiH postala ravnopravna država svim ostalim u Jugoslaviji. Velike bitke koje su vođene na prostoru BiH, Neretva, Sutjeska… sve ih dostojno obilježavamo i šaljemo sa tih obilježavanja poruke mladim naraštajima, prije svega, da je BiH država u kojoj ne živimo jedni pored drugih i da smo uvijek živjeli jedni sa drugima. Komšiluk je u BiH uvijek bio na prvom mjestu, a kroz naša okupljanja nastojimo da tu našu zajedničku vrijednost promovišemo i dalje, poručuje Hrustemović.

Poveznica na YouTube snimku intervjua: https://www.youtube.com/watch?v=Ejqjg-1qjZ0

oslobodenje.ba

Facebook
E-mail