Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

SABA PGŽ usvojila plan za 2024.: Odlučno se suprostavljaju prekrajanju i reviziji povijesti NOB-a

Borit ćemo se za objektivno prezentiranje istine o NOB-u Hrvatske, počev od afirmacije odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a te Pazinskih odluka, ističe Dinko Tamarut

Dinko Tamarut / Foto Angela Maksimović

Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije održao je redovitu godišnju skupštinu na kojoj je usvojen program rada za 2024. godinu, u kojem je naglasak djelovanja na zalaganju za ostvarivanju ljudskih prava, jednakosti svih pred zakonom i za vladavinu prava, pravo na različitost za međuljudsku toleranciju, a protiv svakog oblika diskriminacije te borba protiv svakog oblika kriminala, korupcije i mita.

Također, istaknut je nastavak zalaganja da se sačuvaju od zaborava svi značajni događaji i datumi iz antifašističke borbe u NOB-u.

Za objektivnu istinu o NOB-u

– Naš rad temeljit će se i dalje na očuvanju, obnovi i uređenju spomeničke baštine u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, dostojanstveno obilježavanje značajnih lokacija pijetetom prema onima koji su dali svoje živote u NOB-u te svim nevinim, civilnim žrtvama stradalim u logorima i drugim okolnostima.

Odlučno ćemo se suprostavljati prekrajanju i reviziji povijesti NOB-a te oživljavanju svakog oblika neofašizma i neonacizma.

Također, borit ćemo se za objektivno prezentiranje istine o NOB-u Hrvatske, počev od afirmacije odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a te Pazinskih odluka, kao i njihovog nemjerljivog doprinosa utemeljenu Republike Hrvatske u njenim današnjim granicama.

Radit ćemo na promicanju antifašističkih tekovina i tradicija, okupljanjem i suradnjom sa svima koji dijele naše antifašističke vrijednosti, rekao je predsjednik SABA-a PGŽ-a Dinko Tamarut, dodajući kako će se Savez i u sljedećoj godini baviti razvijanjem solidarnosti, humanosti i prijateljstva među članovima, a posebna briga vodit će se o starim, bolesnim i socijalno ugroženima.

Nastavit će se s jačanjem organizacionog, materijalnog i kadrovskog položaja udruga antifašističkih boraca i antifašista i Saveza te raditi na osnivanju novih udruga u općinama u kojima one još ne postoje, uz motiviranje novih članova, posebice mladih.

Javnost rada Saveza i udruga intenzivirat će se jačom suradnjom s medijima, nastavit ćemo raditi na informatizaciji udruga te i dalje razvijati međusobnu suradnju sa srodnim antifašističkim organizacijama i udrugama u drugim državama, posebno u Sloveniji i Italiji te suradnju sa susjednim županijama, rekao je Tamarut.

Kalendarski program

Na skupštini je donesen i kalendarski program rada za 2024. godinu, u sklopu kojega su istaknuti Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina prema čovječnosti, u suradnji s osnovnim i srednjim školama (27. siječanj), 80. godišnjica Memorijala mira – 26 smrznutih partizana u Mrkoplju (16. veljače), Škola mira – putevima mira u Opatiji (6., 7. i 8. ožujka), Međunarodni dan žena (8. ožujka), Goranovo proljeće u Lukovdolu (21. ožujka), 80. godišnjica stradanja sela Lipa (30. travanja), Dan pobjede – Dan Europe (9. svibnja), Ljetni memorijal na Matić poljani (31. svibanj), Dan antifašističke borbe (22. lipnja), sjećanje na podhumske žrtve (12. srpnja), spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje (18. studeni), razne komemoracije, tematska predavanja i putovanja, posjet starijim i bolesnim članovima, kao i brojne druge aktivnosti i obilježavanja prigodnih datuma.

Također, Savez će nastaviti suradnju s osnovnim i srednjim školama kroz razne projekte i natječaje, među kojima su istaknuti projekt Škola mira – putevima mira, kao i natječaj “Domovina se brani ljepotom”.

(Novilist.hr/Sanja Gašpert)

Facebook
E-mail