Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

ROBERT DOMANI – NARODNI HEROJ NOB-a

(Foto: wikipedia) Robert Domani

Dana 16. ožujka predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Orahovica Željko Filipović i članovi Udruge položili su cvijeće kod spomenika Roberta Domanija u znak sjećanja na njegovo rođenje i život koji je bio posvećen borbi protiv fašističkog zla.

Tko je zapravo bio Robert Domani ??

Robert Domani rođen je u Orahovici, veoma životopisnom gradiću koji je smješten podno planine Papuk, a kojeg danas zbog prirodnih ljepota toga kraja zovu Malom Švicarskom, dana 16. ožujka 1908. godine.

Njegov mali svijet, uz mlađeg mu brata Rudolfa, čine otac Josip, majka Debora i baka Terezija.

Sretna je to i, za ono vrijeme, imućna obitelj. Tako Robert nakon završene srednje škole odlazi u Zagreb i studira na Tehničkom fakultetu, a kako se zla kob fašizma nadvila nad Europom vrlo rano se priključuje revolucionarnom omladinskom pokretu.

1937. godine postaje član KPJ, a kada se ratni vihor sruči u Španjolsku, odlazi tamo da se bori u sklopu internacionalnih brigada protiv fašizma.

Tu sreće Koču Popovića, a kako su iz istog podneblja, zbliže se i postaju prijatelji.

Kao rođeni Židov po majci odmah uočava sve strahote fašističkih politika.

Iako nježna i pjesnička duša, ističe se velikom odlučnošću u borbi, a zbog izuzetne hrabrosti ubrzo postaje artiljerijski kapetan Republikanske armije. 

Koncem 1937. godine postaje komandant baterije u Drugoj diviziji teške artiljerije “ŠKODA”.

U proljeće 1938. godine prebačen je na Aragonski front.

Pretpostavljeni su imali veliko povjerenje u njega, a suborci ga obožavali.

Baterija Druge divizije pod njegovim vodstvom zaustavila je napad fašističkog bataljona i nanijela mu teške gubitke.
U svibnju 1938. godine, nakon ranjavanja Koče Popovića, sada već iskusni ratnik postaje komandant divizije “ŠKODA”.

Budući da se ratni vihor širi Europom te se miris nadolazećeg rata osjeća već i u Hrvatskoj, želi se vratiti kući i staviti na raspolaganje obrani domovine od fašizma.

Po povratku iz Španjolske Robert Domani, sada već iskusan borac, ratnik, plemenit čovjek i odan  komunista, neustrašiv, inicijativan, pribran, sve te osobine prenosi na Kordun kako bi pomogao osnažiti tamošnje partizanske jedinice.

U jednoj nezavidnoj i tragičnoj situaciji bude zarobljen od četnika te zajedno s još trojicom svojih drugova partizana biva pogubljen i bačen u duboku jamu zvanu BELINKA kako bi ih bilo nemoguće naći.

Taj crni događaj zbio se 3. ožujka 1942. godine.

Tako je skončao život junaka, heroja kojeg ne smiju zaboraviti generacije, jer njegov mladi život i pjesnička duša doprinijele su SLOBODI koju i danas uživamo.

Obitelj Domani, oca, majku i baku ustaše su uhapsile i deportirani su u logor Auschwitz gdje su ubijeni.

Mlađeg brata Rudolfa ustaše su strijeljale 9. rujna 1941. godine zajedno sa grupom od 89 zarobljenih Židova, Srba i komunista.

S toga je za svaku osudu nametanje od strane pojedinih negativnih elemenata u našem društvu nazivati ustaške plaćenike “hrvatskom vojskom” i tako omalovažavati svijetli lik NOB-a, a usudim se reći i Domovinskog rata.

I svi oni koji ne govore istinu, prikrivaju i prekrajaju povijest, zapravo ne vole vlastitu domovinu Hrvatsku i taoci su u vlastitim glavama.

24. srpnja 1953. godine Ukazom predsjednika FNRJ, Josipa Broza TITA, zbog iznimnog doprinosa NOB-u proglašen je Robert Domani NARODNIM HEROJEM.

Slava mu i hvala!

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave

Dan mladosti-radosti 2023.

U organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obavještavamo Vas da će se manifestacija Dan mladosti-radosti održati

Pročitaj više »