Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

RIJETI LI SUKOB I EUROPI?

Goldstein o najnovijim sukobima: ‘To nije viđeno čak ni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih’

(Foto: screenshot YouTube)

Događanja na Bliskom Istoku zabrinula su cjelokupnu međunarodnu zajednicu, a UN je upozorio kako i u ratovanju postoje pravila. EU je iskazala podršku Izraelu kada se radi o samoobrani, a Arapska liga ide korak dalje te traži sveobuhvatni prekid ratnih djelovanja.

HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” dopisnik iz Bruxellesa Tihomir Vinković iznio je najnovije informacije o napadu u Bruxsellesu koji je rezultirao smrću dvoje ljudi.

“Je li teroristički napad ili ne, to neće reći ni policija, ni tužiteljstvo. Ono što se zna, dvije ubijene osobe su Šveđani. To se povezuje s nogometnom utakmicom Belgije i Švedske. Prvo poluvrijeme je završeno, a čini se da se utakmica neće nastaviti. Dogodilo se ovo u sjevernijem dijelu Bruxellesa, osoba koja je navodni počinitelj je to učinio automatskom puškom”, rekao je.

U pucnjavi u Belgiji dvoje ljudi ubijeno iz automatske puške, napadač u bijegu: ‘Pripadnik sam ISIS-a’

Vinković je dodao kako je na videosnimci vidljivo kako je osumnjičeni rekao da je “ubio tri osobe”. Dodao je kako je policija potvrdila da su najmanje dvije osobe ubijene te da je grad blokiran.

“Mjesto zločina se nalazi u blizini onih četvrti iz kojih su bili počinitelji terorističkog napada iz 2015. Poruka koja je objavljena u belgijskim medijima je na arapskom te da je to (napad) učinjeno zbog zaštite muslimana”, izvijestio je.

Cvrtila: Nalazimo se u novom svijetu

Vlatko Cvrtila upozorio je kako “na tlu Europe postoje” skupine koje bi mogle poduzeti terorističke akcije.

“U svakom slučaju, možemo reći da na tlu Europe postoje oni koji mogu i žele poduzeti terorističke akcije. Europa ima dugu povijest suprostavljanja skupinama koje su bile za jednu ili za drugu stranu. To je uvijek bilo u nekakvim okvirima jer nisu postojali događaji koji bi jako motivirali jednu ili drugu skupinu da se suprostave”, rekao je u emisiji Otvoreno.

Naglasio je da je ovo “posve nova situacije” jer se nalazimo u “novom svijetu” koji je započeo napadom Rusije na Ukrajinu. Ustvrdio je kako je došlo do “fragmentacije međunarodnog poretka”.

“Određene skupine preuzimaju prostor djelovanja, a to djelovanje može biti nasilje. To nasilje je već bilo prisutno u Europi i ne treba ga isključiti. Zasigurno će biti onih koji će biti pozvani i od Al Qaedae ili nekih drugih organizacija da stanu u obranu nečega”, zaključio je.

Goldstein: Saudijsko priznanje Izraela za Iran ‘nepodnošljivo’

Povjesničar i profesor, Ivo Goldstein podsjetio je kako su događanja u Izraelu i Gazi “višeslojna” zbog svojih povijesnih korijena.

“Mislim da je čitavo ovo događanje i strahote koje vidimo u Izraelu i Gazi, apsolutno višeslojno. To treba na taj način tumačiti. Kompleksno je s vojnog, političkog, ekonomskog i vjerskog stajališta. To ima duboke korijene u povijesti”, podsjetio je.

Izrael je spreman na sve: Policija naveliko počela naoružavati civile u slučaju napada

Kazao je kako je na granici Izraela i Gaze prije početka rata nije bilo nikakvih konflikata te da je bio “relativan mir”.

“Upad Hamasa je bio motiviran rušenjem ključnog elementa u postizanju stabilnosti na Bliskom istoku, a to je priznanje Izraela od strane Saudijske Arabije. Do sada je Izrael priznalo šest arapskih država”, ustvrdio je.

Sada je, kako kaže, priznanje Saudijske Arabije ključno jer je to “najvažnija sunitska država” i sjedište Islama. Dodao je kako bi to za Iran bilo “nešto nepodnošljivo”.

Hamas 16 godina susavno gradi svoju infrastrukturu

Povjesničar Goldstein objasnio je kako Hamas “16 godina sustavno gradi” svoju vojnu i administrativnu infrastrukturu.

“Hamas, otkako je zavladao prije 16 godina Gazom, sustavno gradi svoje vojne, političke i administrativne efektive uz civilne objekte ili u civilnim objektima. Dakle, uz dječje vrtiće, uz škole, uz bolnice. To je zapravo jedna vrlo smišljena i dugoročna strategija”, zaključio je.

Dodao je kako to ne radi “niti jedna” vojska te da to nije viđeno čak ni na prostoru bivše Jugoslavije u sukobima devedesetih godina.

“To niti jedna vojska ne radi. Osim Hamasa i takvih i sličnih organizacija. Vojske, recimo, čak ni u našim ratovima devedesetih nisu uzimale svoje žene i svoju djecu za živi štit. To nije niti jedna vojska radila na prostoru bivše Jugoslavije. To Hamas sustavno radi”, upozorio je.

(direktno.hr/kkž)

Facebook
E-mail