Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Razglednica za Vučića

Trend sumnjičenja Srba zbog ljetovanja na Jadranu pokrenuo je Aleksandar Vučić. Ipak, prema službenim podacima ove godine u Hrvatskoj ljetuje 60 posto više turista iz Srbije nego lani u istom razdoblju, a čak 20 posto više nego rekordne 2019. godine

Ovo ljeto obiluje iskricama i razmjenom teških riječi između vlasti u Zagrebu i Beogradu, a među njima se ističe izjava novosadskog gradonačelnika i prilično izglednog mandatara za sastav nove srpske vlade Miloša Vučevića da nikad neće razumjeti Srbe koji se na dan obilježavanja Oluje zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri i na otocima. “Mora da je tada neugodno biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na odmoru u Hrvatskoj jer će oni slaviti i pričati da su pobijedili protjeravši Srbe”, rekao je. Trendu sumnjičenja Srba zbog ljetovanja na Jadranu pokrenuo je naravno predsjednik Aleksandar Vučić, dok je premijerka Ana Brnabić izjavila da već šest godina nije posjetila porodičnu kuću na Krku.

Ipak, prema službenim podacima ove godine u Hrvatskoj ljetuje 60 posto više turista iz Srbije nego lani u istom razdoblju, a čak 20 posto više nego rekordne 2019. godine, dok podosta stanovnika Srbije rade kao sezonski turistički radnici. Mediji stoga pretpostavljaju da su građani naprosto postali imuni na političko huškanje. Neki turistički stručnjaci tvrde kako u Hrvatsku dolaze turisti iz velikih gradova u Srbiji, poput Beograda i Novog Sada, koji su tradicionalno pokazivali otpor prema Aleksandru Vučiću i srpskom radikalizmu, barem kako piše Večernji list.

Turista je dakle još više nego ranije, a međunacionalno motiviranih incidenata nema. Vjerojatno je neki srpski turist zbog bolesti ili nezgode završio kod liječnika, netko je možda bio pokraden, možda se neki automobili srpskih registracija poljubio s automobilom hrvatskih registracija. No izbušenih guma, izgrebanih kola, verbalnih i fizičkih napada nije bilo. Automobili iz Srbije normalno saobraćaju putevima u Hrvatskoj, izvještaji policijskih uprava u tom su smislu prazni. Mediji umjesto toga donose izjave srpskih turista poput Zorana koji je izjavio kako nitko nikome ne bi trebao govoriti gdje bi trošio svoj novac i da je u Hrvatsku dobrodošao svatko s dobrim namjerama ili radnika poput Milana koji je ovdje već treću sezonu, zadovoljan je plaćom te planira i dalje dolaziti.

(Novosti/Nenad Jovanović)

Facebook
E-mail