Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Propala ideja talijanske desnice o oduzimanju državnog odlikovanja Josipu Brozu Titu

Inicijativu su pokrenule desničarske stranke

(Foto: Wikipedia) Orden zasluga Republike Italije/Ilustracija

Čini se da Talijani ipak neće oduzeti odlikovanje Josipu Brozu Titu. Ta ideja se pojavila na komemoraciji u Bazovici kada je gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza predložio oduzimanje državnog odlikovanja.

Međutim, kako piše Primorski dnevnik, tršćanski portal na slovenskom jeziku, odbor za ustav talijanskog parlamenta zamrznuo je raspravu o prijedlogu izmjena zakona iz 1951. prema kojemu je zabranjeno posmrtno oduzimanje odlikovanja.

Krajem veljače je većina u spomenutom odboru, na inicijativu desničarskih stranaka Braće Italije i Lige, podržala tekst zakonskih izmjena po kojima bi vlada dobila ovlast oduzimanja odličja svima koji su odgovorni za zločine protiv čovječnosti. No, na stranicama talijanskog Predsjedništva danas je osvanulo kratko priopćenje prema kojemu se “odlikovanja odnose na život primatelja i prestaju vrijediti njihovom smrću” te da “nije moguće dijeliti komemorativna odličja”.

Čime su ga odlikovali

Tita je Italija odlikovala 1969. godine priznanjem Viteza Velikog Križa. Međutim, ta država od 2004. godine svaki 10. veljače obilježava kao Dan sjećanja na fojbe i egzodus Talijana iz Dalmacije, Istre i Julijske Krajine.

Desna vlada Giorgije Meloni krajem siječnja je odobrila otvaranje muzeja koji je, kako je kazao ministar kulture Gennaro Sangiuliano, “povijesna dužnost prema istarskim, riječkim i dalmatinskim prognanicima koji su patili pod Titovom komunističkom diktaturom”.

(telegram.hr/Karlo Došen)

Poveznica na članak: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/propala-ideja-talijanske-desnice-o-oduzimanju-drzavnog-odlikovanja-josipu-brozu-titu/

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave