Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Priznanje spomeniku ustaškim žrtvama u Donjoj Suvaji 

Spomenik žrtvama ustaškog zločina u Donjoj Suvaji, kraj Srba, autora Davida Kabalina i suradnju Odjela za kulturu SNV-a, predstavljen je na godišnjoj izložbi Udruženja hrvatskih arhitekata

Spomenik u Donjoj Suvaji

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2022. godini održava se od 25. do 28. svibnja 2023. godine u prostoru Francuskog paviljona Studentskog centra u Zagrebu. Na izložbi Udruženja hrvatskih arhitekata svoje mjesto našao je i spomenik žrtvama ustaškog zločina u selu Donja Suvaja, kao i Dotrščina, koja je također vezana uz rad VSNM-a Grada Zagreba i SNV-a.

Spomenik u Donjoj Suvaji, kod Srba, podignut je prije tri godine. Radi se o kamenom spomeniku u kojem je uklesano 290 imena ubijenih civila, većinom žena i djece, koje su ustaše pobile 1. jula 1941. godine. Spomenik je podignut  u okviru programa kulture sjećanja Odjela za kulturu SNV-a, sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Autor spomenika je David Kabalin, a projekt izgradnje spomenika, u suradnji s mještanima Donje Suvaje, predvodio je urednički tim SNV-a – Milan Radanović, Marija Crnogorac i Aneta Vladimirov.

Na otvorenju izložbe nagradu Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata primio je Nikola Bašić, čija je suština rada, kako je rečeno u obrazloženju, odnos prema vlastitoj sredini i kulturi. Nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2022. godinu dobio je Davor Bušnja za projekt ZK Općinskoga građanskog suda u Zagrebu.

Najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2022. godinu, za koje se dodjeljuje nagradu Drago Galić, dobio je Nikola Fabijanić za projekt Kuća na Pećini u Samoboru. Nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja dobio je Emil Jurcan za projekt rekonstrukcija rimskog kazališta u Puli.

Nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture dobili su Ana Dana Beroš, Tamara Bjažić Klarin, Vedran Duplančić, Sabina Sabljić i Nikola Škarić za dokumentarni serijal Čovjek i prostor koji je Zoom d.o.o. proizveo za HRT.

(Portalnovosti.com)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave