Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Prijatelji u hrabrosti

Dana 11. siječnja 2022. godine izaslanstvo udruga antifašističkih boraca i antifašista primljeni su u Ured vojnog izaslanika Veleposlanstva Ruske Federacije kako bi i se ponovo naglasila dugogodišnja zajednička suradnja na planu promicanja istine o Drugom svjetskom ratu, NOB-u, kao i antifašizmu novije nam povijesti.

Prijedlog za taj susret dala je Sekcija zrakoplovnih vojnih umirovljenika – SZVU, koja je ustrojstveni dio UABA-e Jug-Zagreb.

Već na samom ulazu u prostor Veleposlanstva dočekala nas je zastava Ruske Federacije i naša Hrvatska zastava, nekako sjedinjene u prijateljstvu, što sam protumačila kao znak prijateljske dobrodošlice.

Od strane domaćina susretu su prisustvovali :
general – bojnik Gennadij Možajev, vojni, zračni i pomorski izaslanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, pukovnik Sergej  Sakirko i bojnik Artjom Maslennikov.  

Od strane antifašista bili su nazočni:
predsjednik ZUABA Zagreba i Zagrebačke županije Petar Raić,

predsjednik Sekcije zrakoplovnih vojnih umirovljenika, SZVU,  koju je prije 20 godina oformio u Hrvatskoj pukovnik avijacije Vladimir Černjajev, Dragiša  Milenković, te članice UABA Jug-Zagreb Elena Pilićeva Čorko i Maja – Marija Jelinčić.

Poseban značaj dalo je i prisustvo druga Šime Mudrovčića, učesnika NOB-a, predsjednika Saveza ratnih i vojnih invalida Hrvatske i člana Predsjedništva SABA RH i Predsjedništva UABA Jug-Zagreb, živog svjedoka onoga vremena.

Kako bi se neistine i laži revizionista što više amortizirale, general bojnik Možajev kazao je da si moramo dati u zadatak boriti se protiv revizije povijesti i suprotstaviti se tomu, njegovati lik pobjednika protiv fašizma (posebno zbog mlade generacije, a i onih koji dolaze), ustvrdivši da je nemoguće sakriti istinu herojske borbe protiv fašizma.

Citirao je i Predsjednika Putina o reviziji povijesti koji je kazao: IPAK ĆE POBJEDA BITI NAŠA .

I jest. I bit će !

Jer istina te borbe za SLOBODU satkana je od milijuna boraca Crvene armije i Titovih partizana. Stoga je netočno i nadasve sramno nazivati ustaške plaćenike “hrvatskom vojskom”…. to može raditi samo onaj tko ne voli svoju domovinu. To je uvreda kako za borce antifašizma, ali jednako tako i za borce Domovinskog rata.

Nakon upućenog pozdrava Predsjedniku Sekcije zrakoplovaca riječima MIRNO NEBO Predsjednik Dragiša Milenković evocirao se na 21. svibnja1942.godine kada je oformljena Prva partizanska avijacija.

U tom smislu sa žaljenjem je kazano da više živih pilota te generacije, generacije koja je u mnogome doprinijela pobjedi i uništenju neprijateljskih utvrda nema.

Od 10 živih pilota I. klase 1945. godine također nema niti jedan živ, no dok god bude živih iz kasnijih stasalih klasa Sekcija će biti živa, zaključio je.

Zašto sam kazala susret, a ne sastanak ??

Pa upravo zato što se nije radilo o formalnom, protokolom utvrđenom sastanku već susretu istomišljenika, a u Drugom svjetskom ratu suboraca, jer suradnja boraca Crvene armije i Titovih partizana bila je potpuna i vječno će biti upisana velikim slovima POBJEDA i mi, baš svatko od nas dužan je dati svoj doprinos očuvanju te istine.

Naznačeni su planovi obilježavanja događanja Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, kao i praznika i značajnih datuma pobjeda u Hrvatskoj od naše strane te istaknuta uzajamna prijateljska suradnja .

Ispraćeni smo prijateljski od strane domaćina, uz smiješak toliko poznatih ruskih babuški s polica vitrine u Veleposlanstvu.

Napisala:

Maja Jelinčić

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave