Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Pravoslavna crkva u Bjelovaru išarana ustaškim i nacističkim simbolima

(Foto: VSNM Bjelovar)

JUTROS su na pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u centru Bjelovara osvanuli ustaški i nacistički simboli, javlja Klikni.hr.

Na crkvi se tako trenutno nalazi natpis Za dom spremni i ušato slovo U te 14/88, numerološka kombinacija brojeva koja je u širokoj uporabi među neonacistima. 14 je simbol za slogan “14 riječi” (“We must secure the existence of our people and a future for white children”), a 88 za “Heil Hitler” (H je osmo slovo abecede).

Očevid je u tijeku, a incident je komentirao bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je poručio da je Bjelovar multikulturalan, tolerantan grad u kojem nema mjesta za takvo ponašanje.

Očekujem od policije da brzo riješi taj slučaj. Grad Bjelovar će pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi da sanira štetu i razgovarati s njima o mogućnosti postavljanja kamera, rekao je Hrebak.

„Takve stvari nisu dopuštene, mi ih osuđujemo i tu govorim o svim oblicima režima, i ustaškog i komunističkog i nacističkog”, naglasio je Hrebak. Dodao je kako se nakon incidenta čuo s pravoslavnim svećenikom Stefanom Maksimovićem, kojem je izrazio žaljenje i obećao pomoć Grada u saniranju štete.

Hina

Facebook
E-mail