Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Poznata Uefina kazna zbog ustaške zastave! Kustić: Sretni smo i zahvalni

(Foto: Wikipedia)

– Dobili smo kaznu. Stadion će biti otvoren, bit će gledatelji. Kazna je 10.000 eura, uz dvije godine kušnje i s tisuću gledatelja manje. Sretni smo i zahvalni jer je Uefa prepoznala sve naše napore da se borimo protiv diskriminacije. Ovo je velika pobjeda HNS-a i naših građana – rekao je Marijan Kustić.

Hrvatski nogometni savez održao je izvanrednu konferenciju za medije nakon navijačkog incidenta na utakmici Hrvatske i Latvije na Rujevici. Žalbeno tijelo donijelo je odluku da je Hrvatski nogometni savez kažnjen s 10.000 eura te djelomičnim zatvaranjem stadiona (barem 1000 mjesta) u idućoj domaćoj utakmici u Uefinu natjecanju. Navedena kazna o djelomičnom zatvaranju stadiona uvjetnog je karaktera, uz rok kušnje od dvije godine od donesene odluke.

Na konferenciji za medije govorili su predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurica Jurjević.

– Dobili smo kaznu. Stadion će biti otvoren, bit će gledatelji. Kazna je 10.000 eura uz dvije godine kušnje i s tisuću gledatelja manje. Sretni smo i zahvalni jer je Uefa prepoznala sve naše napore da se borimo protiv diskriminacije. Ovo je velika pobjeda HNS-a i naših građana – rekao je Kustić.

Kustić je ranije govorio da su šanse 90 posto da će stadion protiv Osijeka biti zatvoren?

– Najvažnije je da su pronađeni počinitelji i da su kažnjeni. Mislim da je to presudilo. Sve smo to proslijedili Uefi i obavijestili je. Prepoznali su našu želju da se to riješi i da se želimo boriti protiv diskriminacije. Suradnja s državnim tijelima je odlična. Na tribinama je mjesto našim navijačima, ne smijemo dopustiti da se zbog pojedinaca dovodimo u situaciju da se stadion zatvara. Mediji su tu jako bitni i pozitivno su pridonijeli ovome. Uz sve napore koje smo napravili, mediji su prezentirali pravu sliku. Trebamo samo provoditi zakone i kažnjavati neodgovorne pojedince. Ne smijemo dopustiti da zbog njih ispaštaju igrači i navijači.

Jurjević je odgovorio na pitanje kako spriječiti ovakve incidente.

– Reći ću kako je to bilo na Rujevici. Od jednog navijača dobio sam poruku da mu se čini da je na istočnoj tribini ustaška zastava. Koliko god ima onih neodgovornih, toliko ima i odgovornih koji će se obratiti prvom redaru ako primijete da je nešto neprimjereno. Ne želimo da svi naši navijači zbog ovakvih incidenata budu pod represivnim mjerama.

Podsjećamo, na utakmici Hrvatska – Latvija dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu zastavu s ustaškim znakovljem, zbog čega je Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

vecernji.hr

Facebook
E-mail