Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

POVODOM 76. OBLJETNICE OBILJEŽAVANJA REPUBLIKE ITALIJE ČESTITAMO BLAGDAN PARTIZANIMA I ANTIFAŠISTIMA, A NEOIREDENTISTIMA I POSTFAŠISTIMA DA SE OKANE KLEVETANJA

(Foto: www.interno.gov.it/CC-BY-NC-SA 3.0 IT)

U cijeloj Italiji danas, 2. lipnja obilježava se praznik 76. obljetnica Republike Italije. Sve čestitke građanima Apeninskog poluotoka, osobito partizanskoj organizaciji ANPI koja surađuje sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i gradskim i županijskim udrugama u našoj zemlji. Prema izvješću talijanske novinske agencije Adnkronos u Rimu glede proslave objavljen je zanimljiv podatak koji je nepoznat većini stanovnika Lijepe naše. Naime, Talijani su po prvi put izašli na izbore i glasovali za Republiku ili Monarhiju, pa je 12 998 131 muškaraca glasovalo za Republiku i 11 949 056 za Monarhiju. Tako su građani koji su glasovali za Republiku izvojevali pobjedu za svega 1 049 075 glasova! Rekao sam svega jer brojke govore koliko je ostalo fašista i drugih desničara iz Drugog svjetskog rata.

Činjenica je da su neofašisti, poslije postfašisti i ostali monarhisti, ostali zagriženi za opstanak fašističke Monarhije i kasnije ostali na vlasti. I danas, osim talijanskog predsjednika Sergija Mattarelle, na vlasti je ultradesnica zajedno s političkim strankama desnog centra.

Salvini i Meloni ističu da nisu postfašisti, ali lažu…

Što reći o današnjoj Republici Italiji? Već sam rekao tko drži vlast, ali valja naglasiti da Matteo Salvini, predsjednik političke stranke Lega (liga) – bivša Lega Nord (Sjeverna liga), koju njezin lider smatra desnim centrom, nisu ništa do priča za malu djecu. Po ponašanju i vladanju to je postfašistička stranka, a dokaz je knjiga “Io sono Matteo Salvini. Intervista i specchio” (Ja sam Matteo Salvini. Intervju u ogledalu” (“CasaPound”), novinarke Chiare Crianinni. O knjizi je pisao pozitivnu kritiku postfašistički portal Secolo d’Italia (najprije je bio fašistički list, zatim neofašistički list i portal – list je ugašen – op. A.Č.) i brojni dr.

Za naše političke prilike Matteo Salvini je poznat što je prije dvije godine prvi put posjetio fojbu u Bazovici kraj Trsta i položio vijenac žrtava, a potom napao ratne zločine Titovih partizana, o čemu su izvijestili neki hrvatski mediji.
I Savinijeva politička suradnica i prijateljica Giorgija Meloni, predsjednica postfašističke političke stranke Frateli d’Italija (Talijanska braća), ali ona također negira da je postfašistkinja i drži da su stranka desnog centra. Međutim, oboje su zahtijevali da se predsjedniku Titu oduzme odličja koja je dobio u Republici Italiji i da se skinu table ulica i trgova s njegovim imenom.


Na blagdan – Dan sjećanja 10. veljače svake godine kad u Italiji službeno obilježavaju taj dan o žrtvama u fojbama (kraškim jamama) svake godine drvaljem i kamenjem napadaju nas talijanski predsjednik Mattarela, nazivajući “krvoločne partizane” i “etničko čišćenje Talijana” i brojni lideri desničarskih stranaka, o čemu sam mnogo puta pisao.

Film o zločinima talijanskih fašista završio u bunkeru, a knjiga na smetlištu!

Kad će Republika Italija, čiji su pripadnici u ratu bili u sklopu fašističke, nacističke i ustaške koalicije, progovoriti o svojim zločinima u inozemstvu. Moram napisati po stoti ili tisućiti put da talijanskim zločincima nije suđeno u Italiji! Oni, talijanska vlast i lideri političkih stranaka, nikada nisu govorili o toj temi!! Barem da na godišnjicu osnutka Republike smognu snage progovoriti o više od milijun ubijenih ljudi u Etiopiji, Libiji, Jugoslaviji, Albaniji, Grčkoj, Francuskoj i Sovjetskom Savezu. Podsjećam da je američki povjesničar Michael Palumbo, podrijetlom Talijan, čija je obitelj emigrirala u SAD, u Arhivu Ujedinjenih nacija u New Yorku pronašao na tisuće dokumenata o zločinima koje je u navedenim državama počinila Mussolinijeva fašistička vojska. O tim zločinima engleski BBC snimo je dokumentarni film, čiji je autor Palumbo, koji je prodan talijanskoj državnoj televiziji RAI1. Nije za vjerovati, ali podatak je točan; film nije nikada prikazan i završio je u bunkeru!
Povjesničar, pisac i scenarist Palumbo objavio je knjigu o navedenim zločinima u kojoj su objavljena imena i prezimena, a poznati nakladnik “Rizzoli” iz Milana pod prijetnjom fašista knjige nije dao u knjižare nego ih je bacio u smetište! Prijetilo se i Micaelu Palumbu, pa je od talijanske potplaćene mafije morao pobjeći u Tajland u kome živi više od dvadeset i pet godina.
Republika Italija danas slavi godišnjicu oslobođenja… Zar talijanski predsjednik, čijeg je brata ubila sicilijanska mafija Cosa Nostra, nije mogao reći koju rečenicu o zločinima svojih zemlja???


Armando Černjul

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave