Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Italija slavi 76 godina republike, u Rimu održana vojna parada

(Foto: EPA)

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa Italija je ponovo uz vojnu povorku u glavnome gradu proslavila obljetnicu osnutka republike. Danas ujutro predsjednik Sergio Mattarella položio je vijenac na Oltar domovine na rimskome središnjem trgu Piazza Venezia, a zrakoplovi su nadlijetali ocrtavajući tri boje talijanske zastave: zelenu, bijelu i crvenu.

Na nacionalni praznik obilježava se sjećanje na referendum održan 1946. na kojemu je talijanski narod izglasao osnivanje republike. Vojna povorka prošla je duž Via dei Fori Imperiali, avenijom koja je izvorno izgrađena pod Benitom Mussolinijem, a vodi od Koloseja pored Rimskog foruma do Piazze Venezia.

Talijanski predsjednik govorio o ratu u Ukrajini

Ove godine prvi put žene i muškarci iz zdravstvenog sektora sudjeluju u povorci kao znak priznanja za zasluge u borbi protiv pandemije. Uz različite vojne i policijske postrojbe, pred tribinom na kojoj su bili Mattarella, premijer Mario Draghi i drugi članovi vlade prodefilirala su i oklopna vozila.

Predsjednik, koji je sa svojih 80 godina četiri godine stariji od republike, osvrnuo se na rat u Ukrajini u poruci oružanim snagama. Italija se, napisao je, opredijelila za mir. “Vlastito iskustvo nam je pokazalo kako se može izgraditi stabilan i trajan suživot čak i nakon krvavih sukoba. To potvrđujemo danas dok stojimo na strani Ukrajine, koja je napadnuta.”

Uoči državnog praznika Mattarella je u svojoj službenoj rezidenciji primio predstavnike vlade i strane izaslanike. Veleposlanici Rusije i Bjelorusije nisu pozvani. “Danas se čini da je gorka lekcija sukoba 20. stoljeća zaboravljena”, rekao je. “Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dovodi u pitanje temelje našeg međunarodnog društva, počevši od mirnog suživota”, poručio je.

(Index.hr/Hina)

Facebook
E-mail