Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Povjesničar Klasić primio prijetnje: ‘Razmišljaš li gdje ćeš biti pokopan kad te likvidiraju?’

Osim prijetnji prima i sulude tužbe na koje sudovi traže očitovanja i time im, kaže odvjetnik Anto Nobilo, daju legitimitet i važnost

(Foto: privatni album)

Pridružio si se onima koji traže promjenu naziva ulica koje su dobili po “ustašama”. Ovi “ustaše” zaslužni su za svoj doprinos hrvatskom narodu i ostat će zapamćeni za razliku od otpadnika i izdajnika kao što si ti i takvi. A kao što znaš, izdajnicima se ne oprašta. Zato, razmišljaš li gdje ćeš biti pokopan nakon što budeš likvidiran? Preporuka: kremiraj se tako da ti se ne možemo posrati na grob. Prenesi ovu preporuku i Stipi Mesiću, haaškom tajnom svjedoku i drugima iz dobro poznatog izdajničkog brloga: Goldsteinu, Jakovini, Pusiću i takozvanim antifašistima – poruka je to koju je potpisao “ustaša”, garnirana ustaškim pozdravom “za dom spremni”, koja je u utorak ujutro dočekala povjesničara Hrvoja Klasića u omotnici na njegovu radnom stolu u kabinetu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojemu je izvanredni profesor.

Odustao od policije

I nije prva. Riječ je o jednoj u nizu gnjusnih prijetnji ubojstvom kakve Klasić redovito dobiva, posebice nakon javnih nastupa na kojima govori o NDH, ustaškom pokretu i ZDS-u kao ustaškom pozdravu. Prijetnje stižu i na kućnu adresu i na fakultet, a nedavno ih je, kako nam je sam kazao, i prijavljivao policiji. Ovu najnoviju, kao i prethodnu nije jer, kaže, nema više smisla s obzirom na to da mu se policija nikada nije javila povratno da ga izvijesti što je uopće poduzela kad je o tome riječ.

– Zašto bih to više radio? Bio sam više puta na policiji, jednom na preporuku samog ministra Davora Božinovića, koji mi je preporučio da prijetnju prijavim, i baš se ništa nije promijenilo. Istina, prijetnje jesu nešto rjeđe nego što su bile ranije, ali i dalje stižu. I svaki put jasno je da se radi o predumišljaju jer taj netko morao je prvo osmisliti i napisati na računalu prijetnju, isprintati je, naći moju adresu, kupiti markicu i ubaciti pismo u sandučić. Dakle, ovdje se ne radi o nekakvom afektu, nego o cijelom procesu, netko to svjesno radi – kaže Klasić, koji priznaje i da mu zbog svega nije nimalo svejedno. Nije se, kaže, dobro bojati i živjeti u strahu, ali nije dobra ni ona druga krajnost, ignorirati sve što se događa i uvjeravati se da će sve i ostati samo na prijetnjama.

– Iskreno, nije mi svejedno kada po mraku dolazim kući. Nikad ne znaš kakav psihološki profil ima osoba koja je u stanju ovako nešto napisati – kaže Klasić, kojeg u prijetnjama koje nam je dao na uvid nerijetko zovu srbočetnikom koji treba zapamtiti da u životu sve dođe na naplatu, kojeg treba ubiti, odnosno “dovršiti posao koji srbočetnici nisu napravili, s obzirom na to da je i sam Klasić bio pripadnik Hrvatske vojske. Ono što je još bizarnije jest činjenica da osim prijetnji Klasiću na kućnu adresu redovito stižu i pozivi na sud. Tuže ga ljudi koje je “povrijedio” jer je, primjerice, rekao da je NDH nastala 10. travnja 1941. godine i da time vrijeđa one koji “znaju da NDH postoji oduvijek”, a ima i tužbu jer je “otežao poslovanje” čovjeku kojemu je ZDS slogan tvrtke i koji od Klasića zbog toga traži milijunsku odštetu. I umjesto da sudovi odbace takve tužbe, od Klasića se u svakom od tih slučajeva tražilo da se na te tužbe i očituje. Ta očitovanja, kako nam je kazao, znali su mu pisati ugledni odvjetnici Anto Nobilo i Čedo Prodanović, ali postalo mu je neugodno ljude to prečesto tražiti pa je očitovanja počeo pisati sam i slati ih sudu. Za komentar sulude situacije upitali smo i samog odvjetnika Antu Nobila, koji kaže kako je jasno da sudovi postupaju birokratski umjesto da takve tužbe odbacuju kao neosnovane.

HOS kopirao NDH

– Ako s takvim ljudima i s takvim tužbama idete u redovnu parničnu proceduru, onda im dajete i legitimitet i važnost, što je pogrešno. Uza sve to, takvo fingiranje sudaca i košta nešto novca i troši bespotrebno nečije vrijeme – kaže Nobilo. Poručuje da je izvorište problema država, koja nije zauzela jasan stav o pitanju ustaškog pozdrava “za dom spremni”. A kao poseban problem, koji je izazvao dodatnu pomutnju, podsjeća na premijerovu komisiju za suočavanje s prošlošću koja je kazala da ZDS ima dvostruku konotaciju.

– A nema. To je bio ustaški pozdrav, kao što se zna da je HOS kopirao NDH – kaže Nobilo i dodaje da se ništa neće riješiti ni novim Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojemu su kazne za kršenje javnog reda i mira znatno porasle jer propuštena je prilika jasno se u zakonu odrediti po pitanju ZDS-a i drugih ustaških insignija. Stoga će opet sve ovisiti isključivo o tome kako će postupati prvo policija, a potom i sudovi. Slaže se da bi policija trebala ozbiljnije shvatiti prijetnje koje se upućuju povjesničaru Klasiću budući da “nikada ne znate kada se nešto može dogoditi”. – U pravilu, oni koji prijete nikada ništa doista i ne poduzmu. Ali nikada ne znate što se može dogoditi i kada se situacija u društvu može zaoštriti – zaključio je Nobilo.

(Večernji list/Petra Maretić Žonja)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave