Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Sastanak predstavnika udruga antifašističkih boraca i antifašista postjugoslavenskog prostora

FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH:

     Kao domaćin skupa, izražavam zadovoljstvo odazivom i spremnošću na zajedničko djelovanje. Bitno je da smo se skoro svi pojavili i bili jedinstveni u dogovoru oko zajedničkog obilježavanja događaja iz Drugog svjetskog rata značajnih za sve nas. Obilježili bismo godišnjice bitaka na Sutjesci, Neretvi, Kozari, obljetnicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, proboja iz logora Jasenovac, kao i  130. obljetnicu rođenja Josipa Broza Tita u Kumrovcu. U svim državama antifašisti će organizirati proslave svojih godišnjica i pozvati ostale kao goste. Mi u Hrvatskoj obilježit ćemo Dan oslobođenja Zagreba 8. svibnja, Dan pobjede 9. svibnja i Dan antifašističke borbe 22. lipnja. Dogovorili smo i dvije konferncije pod nazivom „Reafirmacija antifašističkih vrijednosti na Balkanu danas“. Prva od njih, regionalna, bila bi održana na jesen u Zagrebu, dok bi se druga održala u Beogradu u širem formatu uz prisustvo  više srodnih organizacija iz Europe. Na sastanku smo se složili i o potrebi zajedničke platforme u suprotstavljanju povijesnom revizionizmu i nadirućem neofašizmu, koju je inicirao SUBNOR Bosne i Hercegovine.

SEAD ĐULIĆ, predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine:

       Svaki put kad se nađemo postignemo korak naprijed, što nedostaje na ovim prostorima. Mi, koji živimo s antifašizmom, predvodimo naše države i narode  da na postojećem nasljeđu grade budućnost koja može biti zajednička. Na Kozaru neko vrijeme nismo išli, ali ćemo ponovo pokrenuti dijalog oko toga, također ćemo svi zajedno obilježiti godišnjicu formiranja Prve proleterske brigade, Igmanski marš, desant na Drvar i druge bitne obljetnice. Nema razloga da se oko onoga o čemu se slažemo ne postigne dogovor.

VIDOSAV KOVAČEVIĆ, predsjednik SUBNOR-a Srbije:

       Vrijeme je takvo da moramo progovoriti o novim oblicima nacizma i fašizma koji se javljaju nakon rušenja zemalja koje su njegovale antifašizam i kulturu sjećanja. Zadovoljni smo što smo postigli dogovor i što su antifašisti u regionu jedinstveni, što je poruka predstavnicima vlasti i građanima kako bi trebali  da funkcioniraju. Važna je i podrška države, kao što je bio slučaj na lanjskoj proslavi jubileja 80 godina od ustanka koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije.

MARJAN KRIŽMAN, predsjednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije:

    Sastanak je bio dobro organiziran i prijeko potreban. Imamo visoki prag tolerancije i poznajemo svoje različitosti koje su ustvari naša prednost. Krećemo s drugim pristupom na platformi koja ima budućnost i pozivam na veće uključivanje mladih.

DRAGAN MITOV ĐUROVIĆ, tajnik SUBNOR-a Crne Gore:

      Na starim se temeljima borbe jugoslavenskih naroda protiv fašizma grade nova prijateljstva i nastavlja borba protiv fašizma upakiranog u različite oblike. Ta je pojava  postala tempirana bomba koja prijeti našim društvima.

(B.M.)

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave