Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Obljetnice – SPOMEN NA BOLMANSKU BITKU

Polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Hrvatske, Vojvodine i Distrikta Brčko te lokalnih tijela vlasti  ispred Spomen obilježja i evociranjem sjećanja, obilježena 77. obljetnica borbi za bolmanski mostobran

Bolman  –  obnovljeni spomenik palim borcima kipara Nikole Kečanina (1951.)

      Pozdravljajući  sudionike komemorativnog skupa, NIKOLA OPAČIĆ, predsjednik UABA Beli Manstir, naglasio je: „Danas smo ovdje da se poklonimo borcima Bolmanske bitke, bez obzira na nacionalnu, rasnu, vjersku pripadnost i identitet jer antifašizam nije političko, već civilizacijsko i ljudsko opredjeljenje. Bolmanska bitka je iščupala srce, prvo zbog smrti velikog broja djece  –  jer za Bolmance su to sve bila naša djeca, a među poginulima bilo je mnoštvo bolmanske mladeži, a onda i zbog smrti mještana. Bolmanci su ostali bez većine kuća i svojih imanja, pa čak i bez crkve  –  Hrama svetih apostola Petra i Pavla, koji je izgorio skupa s inventarom, među kojim se isticao ikonostas s ikonama   –  baštinom predaka stvaranom stotinama godina“.

    Okupljene u bolmanskom Domu kulture pozdravili su i DANIJELA MLINAREVIĆ, načelnica Općine Jagodnjak, DRAGICA KOVAČEVIĆ, izaslanica SUBNOR-a Srbije  i LAZO ĐOKIĆ, potpredsjednik SABA RH. Na obilježavanju 77. obljetnice borbi za bolmanski mostobran u organizaciji Općine Jagodnjak i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir i uz potporu bolmanske udruge „Zlatna žena“, komemorativnoj svečanosti nazočilo je stotinjak poklonika antifašizma (s ublaženim epidemiološkim mjerama).  Položeni su vijenci brojnih izaslanstava iz Hrvatske, Vojvodine i Distrikta Brčko na spomenike u Petrovcu i Baranjskom Petrovom Selu te na centralni spomenik na raskrižju puteva Bolman –  Baranjsko Petrovo Selo – Petrovac i na spomenik u Bolmanu. Delegaciju SABA RH  predvodio je potpredsjednik Lazo Đokić, Savez Roma RH „Kali Sara“, saborski zastupnik VELJKO KAJTAZI, Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru LJUDMILA OSTOJIĆ, Osječko-baranjsku županiju, zamjenik župana RADOMIR ČVARKOVIĆ, Zajedničko vijeće općina, predsjednik DEJAN DRAKULIĆ, SUBNOR Distrikta Brčko JANKO VUKOVIĆ, Vukovarsko-srijemsku županiju, zamjenik župana SRĐAN JEREMIĆ, Općinu Negoslavci, načelnik DUŠAN JECKOV,  Općinu Popovac, zamjenik načelnika ZORAN MILOŠEVIĆ…

    Podsjetimo, vodeći danonoćne borbe od 6. do 22. ožujka 1945. godine, jedinice 12. vojvođanskog korpusa odigrale su značajnu ulogu u posljednjoj godini rata na našem tlu. Neprijatelj nije uspio formirati mostobran na lijevoj obali Drave, nije ga uspio ni proširiti, te se tako probiti ka Dunavu, Pečuhu, a ni kasnije prema mostobranu kod Donjeg  Miholjca. Nakon što su partizanske jedinice  uspjele blokirati i slomiti neprijateljske ofenzive, mostobran je konačno likvidiran.

     To što su u toj likvidaciji sudjelovali i dijelovi sovjetskih i bugarskih savezničkih jedinica nikako ne umanjuje ulogu 12. vojvođanskog korpusa u ovoj operaciji. Naprotiv, to je među inim, izrazio i komandant 3. ukrajinskog fronta maršal TOLBUHIN, koji je odao priznanje našim borcima „za upornost i junaštvo ispoljeno u borbama za likvidaciju neprijateljskog mostobrana i doprinos slamanju neprijateljske ofenzive u Mađarskoj“. Teško je, međutim, shvatiti zašto ni poslije 18. ožujka, tj. poslije konačne likvidacije mostobrana kod Donjeg Miholjca i izbočine kod Torjanca na bolmanskom mostobranu, nije odmah poduzet opći napad utvrđen za 21. ožujak u 4 sata, ali je depešama našeg Generalštaba i Štaba 3. ukrajinskog fronta pomjeren za 22. ožujak. Neprijatelj, međutim, nije sačekao naš napad. On je tijekom noći  20./21. ožujka otpočeo svoje izvlačenje s mostobrana i time izbjegao konačno uništenje.

B. Mirosavljev

Facebook
E-mail