Savez antifašističkih boraca
i antifašista Republike Hrvatske

Porfirije u crkvi u kojoj je kršten Tesla: “Ustaše su htjele eliminirati ovo mjesto”

(Foto: Hina)

POGLAVAR SPC-a patrijarh srpski Porfirije (Perić) posvetio je u Smiljanu kod Gospića, rodnom mjestu Nikole Tesle, crkvu iz 17. stoljeća, u kojoj je svećenik bio Milutin Tesla, otac Nikole Tesle, i gdje je Nikola bio kršten 1856. godine.

Patrijarh je rekao da je danas posvećen hram svetih apostola Petra i Pavla na mjestu koje su Srbi, od kada su 1600 i neke godine došli u ličke krajeve, odredili za “mjesto molitve, mira, ljubavi i sabiranja, susretanja s Bogom i međusobno, da bi našli mir u Hristu, mir u sebi i među sobom”.

Porfirije je ustvrdio da su “ustaše htjele eliminirati ovo mjesto pa je hram 1941. bio porušen, pa je 1986. bio obnovljen, pa 90-ih devastiran, pa je sada obnovljen, sazidan na mjestu na kojem je u 17. stoljeću bila podignuta prva crkva”.

Podsjetio je okupljene da je to crkva u kojoj je bio kršten svjetski poznati znanstvenik Nikola Tesla, koji je uz svoj dar, ali i ogroman trud i napor, učinio puno toga na čemu mu je danas zahvalno čitavo čovječanstvo.

Ustvrdio je pritom da Tesla nikada nije zaboravio kraj iz kojeg je potekao te da nije zaboravio ni svoju pravoslavnu vjeru, vjeru svoje majke, oca i ujaka, koji je bio pravoslavni mitropolit sarajevski, te da je tu vjeru Tesla i svjedočio.

Poruku mira poslao je Porfirije preko dva apostola, Petra i Pavla, koji su se razlikovali po obrazovanju, “ali su imali vjeru po kojoj nije bolji onaj koji je učen i bogat, i nije bolji siromašan od bogatoga ili onaj koji ima vlast od onoga koji je nema i obrnuto”.

Poruke za mir među Srbima i Hrvatima

“Ovaj nas hram na to poziva, na vjeru u Hrista, na ljubav prema njemu i da se ugledamo na primjer apostola Petra i Pavla, da se okupljamo u miru, u ljubavi, u radosti”, kazao je Porfirije dodavši da je “Bog otac svih i svi su ljudi braća”.  

U izjavi novinarima Porfirije je istaknuo da nije prvi put u Smiljanu i raduje se što je služio liturgiju, uvijek ga raduje kada posvećuje crkve, jer su to mjesta sabiranja.

Na pitanje je li zadovoljan zajedništvom u Hrvatskoj patrijarh je odgovorio kako “uvijek i na svakom mjestu može i treba bolje, uvijek se trebamo truditi da svakoga dana činimo sve više i sve bolje, bilo gdje da smo, u Hrvatskoj ili na nekom drugom mjestu”.

Zamjenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac ocijenio je da su u propovijedi sve riječi bile mudre, birane pažljivo, da ne bi ikog uvrijedile, a on ih je doživio kao poruku za mir “za nas sve koji smo ovdje i za mir među Srbima i Hrvatima”.

Prije odlaska Porfirije se družio s Ličanima i vjernicima iz svih krajeva Hrvatske koji su došli u Smiljan te je inicirao i poslušao nekoliko napjeva folkloraša iz dalmatinske Bukovice.

Hina

Facebook
E-mail

Kategorije

Najave